Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Pitanja ateistu
Ateizam2

Pitanja ateistu

Nakon više od tri godine namjeravam projekt “Moj ireligiozni rječnik” privesti kraju. Još nekoliko planiranih video priloga, a onda povremeno pokoji prilog u određenoj prilici. Projekt „Moj ireligiozni rječnik“ bio je namijenjen prije svega ireligioznoj publici s namjerom da im pomognem osvijestiti zamke klerikalizma, te konzistentno i koherentno promišljati vlastito ireligiozno stajalište.

 

Svoje sam video priloge ipak učinio javnima i dostupne svima pa su ih s prilično žući i s premalo razumijevanja pratili i klerikalni kritičari.

 

Sada se, međutim, želim obratiti religioznim ljudima koji iskreno žele saznati više o nama koji smo ireligiozni i ateisti. Želim se obratiti religioznima koji saznanja o ireligioznosti i ateizmu žele dobiti iz prve ruke, a ne preko loše obaviještenih ili zlonamjerno lažljivih posrednika.

 

Jer, kao što su se među ateiste uvukli netrpeljivi antiteisti koji se po mentalnom sklopu i netrpeljivosti prema drukčijima ne razlikuju od klerikalaca, tako znam da među religioznima ima mnoštvo ljudi koji žele živjeti svoju vjeru bez želje da je nameću drugima. No, da bi mogli prihvatiti ireligiozne, da bi mogli prihvatiti ateiste, potrebno je da nešto više saznaju o njima upravo od njih, a ne od klerikalnih huškača koji ateiste žele prikazati antiteistima. Klerikalcima i antiteistima, kao i svim radikalnim skupinama koje su ideološki isključive odgovaraju ideološki neprijatelji, jer po njima dobivaju svoj razlog postojanja.

 

Religiozni i ireligiozni, međutim, ne samo da moraju živjeti zajedno, nego i trebaju živjeti zajedno, ne samo snošljivo, nego i s kakvim takvim uzajamnim prihvaćanjem koje je za suživot potrebno i koje svima omogućava napredovanje i bolji život. Zato sam se odlučio za novi projekt pod nazivom „Pitanja ateistu“, u kojem bih odgovarao na pitanja koja religiozni najčešće postavljaju glede ateista. Ali da o tim pitanjima ne bih nagađao, nudim vam priliku da mi u komentarima postavite po jedno pitanje, molim samo jedno pitanje, a ja ću postupno pokušati odgovoriti na ona koja u komentarima budu najfrekventnija.

 

I da se razumijemo, na primjedbe, komentare i slično neću odgovarati, jer s anonimnim sugovornicima jednostavno ne razgovaram, a zbog trolova i trolanja na javnim je forumima ozbiljne rasprave nemoguće voditi. Tko pak želi pratiti tri takve rasprave koje sam vodio sa svećenikom Antunom Šuljićem neka ih potraži u „Nastavničkom suputniku 2014./2015.“ u nakladi poduzeća Znamen.

 

Ovaj novi projekt ostvarit ću, vjerojatno i s novom publikom, na novom kanalu, pa tko želi dobivati obavijesti o novim video prilozima na temu “Pitanja ateistu”, neka se registrira na ovom kanalu.

 

Doviđenja do prvih pitanja i odgovora. Vaš Milan Polić.

 

p.s.

Pitanja možete postaviti i u sklopu emisije  Strah od slobode (SoS)

e-mail: strahodslobode@gmail.com

 

Mi ćemo pitanja proslijediti profesoru Milanu Poliću, čije priloge sa zadovoljstvom emitiramo četvrtkom kao dodatak emisije SoS. Naravno, odgovori na postavljana pitanja također će naći svoje mjesto u eteru i svemirskim prostranstvima do kojih dopiru valovi Radio Studenta.

 

Robert Faber