Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Vijesti > Počelo suđenje Trumpu
donald

Počelo suđenje Trumpu

Nakon što je 18. prosinca 2019. godine Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao opoziv predsjedniku Donaldu Trumpu, krenuo je novi takav proces u Senatu. 

 

Piše: Petar Brković

Foto: Trump FB

 

Glavnu riječ vodit će vođe republikanske većine Mitch McConnell i glavni mu suparnik iz Demokratske stranke Chuck Schumer. U jučerašnjem glasanju donesena je rezolucija kojom se mijenjaju pravila suđenja. Sada obje strane mogu predstavljati svoje argumente 24 sata kroz tri dana, umjesto prijašnjih dva, a osim toga, dokazi iz istrage u Zastupničkom domu automatski će se uključiti.

 

Predsjednik Trump se trenutno nalazi u Davosu na Svjetskom ekonomskom forumu i jedini njegov komentar je onaj sa Twittera na kojem je velikim slovima napisao „Pročitajte transkripte“, aludirajući vjerojatno na bilješke njegovog razgovora s ukrajinskim predsjednikom.

 

Iako je Trump treći predsjednik u povijesti kojem se sudi u Senatu nakon Andrewa Johnsona i Billa Clintona, ne očekuje se da će trenutni predsjednik zaista morati napustiti tu funkciju. Budući da predviđanja govore da će svi senatori glasati prema stranačkom oprijedjeljenju, to znači da će 53 republikanska senatora od ukupno njih 100 glasati protiv opoziva. Da bi opoziv prošao potrebno je imati dvotrećinsku većinu u Senatu.

 

Podsjetimo, predsjednika Donalda Trumpa optužuje se za zlouporabu vlasti u dvije točke. Jedna se tiče njegove najave vojne pomoći Ukrajini ako ta zemlja podigne optužnicu protiv Joe Bidena, kandidata Demokratske stranke na predstojećim predsjedničkim izborima, čiji je sin bio u nadzornom odboru jedne ukrajinske tvrtke. Uz to, demokrati optužuju Bijelu kuću da je zabranila potencijalnim svjedocima davanje iskaza u istražnim odborima.