Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Politika i kultura u Zagrebu
hrvatsko glumište

Politika i kultura u Zagrebu

Nakon ovacija po premijeri predstave “Hrvatsko glumište” redatelja Olivera Frljića, održane prošlu srijedu, evo i prve pravne reakcije.

 

Kako prenosi tportal, redatelj i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Zrinko Ogresta smatra da je njegova izjava kako neće više režirati promo spotove za kampanju HDZ-a uporabljena u krivom kontekstu.

 

Slijedeći tekst u Kazališnim novinama riječkog HNK, Ogresta kaže kako je izjava, koju je dao prije 10 godina, točna, ali je „manipulirano njome jer je naslonjena na faktografski krivi kontekst“.

 

“Hrvatsko glumište” je zadnja predstava iz trilogije o hrvatskom fašizmu, a progovara o mržnji u kazalištu devedesetih godina. Frljić želi skrenuti pažnju na stvari koje službena politika zaboravlja te važnost suočavanja s prošlosti kako bi se društvo oporavilo.

 

Kontroverzna predstava odmah po izvedbi dobila je pravno – medijsku dimenziju, a bit će zanimljivo pratiti razvoj događaja. Ipak je riječ o umjetničkom djelu, a najava tužbe Zrinka Ogreste znakovita je sama po sebi.

Emil Čančar