Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Dopisništvo > Poljski bendovi (od lošeg do najgoreg)

Poljski bendovi (od lošeg do najgoreg)

Uvijek ste se htjeli izgubiti u zvucima poljske glazbe? Naravno da niste jeste. U ovoj svježoj varšavskoj kolumni otkrijte sedam bendova koji nisu za svakoga!

 

U doba komunizma, rock glazba u Poljskoj nije bila ni blizu dostupna i razvijena kao recimo u Jugoslaviji. Ipak, od kraja osamdesetih pa nadalje alternativna scena rasla je i jačala pod sve većim utjecajima zapada. Imena poput Behemotha i Vadera danas su vjerojatno najjači poljski izvozni aduti, ali upravo zato i nisu našli mjesto na ovom popisu. Umjesto takvim, ova kolumna posvećena je par bendova koji su trenutno aktivni, a još uvijek nisu toliko poznati. Meni su svi dobri – vama će bar jedan bit slušljiv!

 

1. The Kurws (noise / avangarda)
Krenimo drito u glavu s The Kurws, bendom koji inspiraciju za ime vuče iz uličnog izraza za žene lakog morala, ujedno najpopularnije psovke u Poljskoj. Na svojoj web stranici Kurwsi navode da su nastali 2008. kao neočekivani rezultat partije ping-ponga, a tako nekako i zvuče. Tipično za nojzere, kad slušate ovaj trojac teško vam je procijeniti uživate li u kreativnoj i beskompromisnoj glazbi ili pak totalnom smeću koje se pokušava prodati kao umjetnost. Podupirem u svakom slučaju.

 


 

2. Stara Rzeka (???)
Smjestit ovaj solo projekt u jedan konkretan žanr jednostavno nije izvedivo. U većini slučajeva, radi se o nesvakodnevnom spoju akustičnog folka, elektronike u stilu krautrocka, te najcrnjeg black metala. Bit ću malo slikovitiji – zamislite dugokosog barda kako s gitarom u ruci sjetno pjeva o svom rodnom selu, iza njega četiri Nijemca u spandexu sinkronizirano lupaju sintesajzere, a sve se to događa u mračnoj šumi van vremena i razuma u kojoj povampireni vukovi jedu svoju mladunčad. E pa ako vas ovo nije zainteresiralo, lažete sami sebe.

 


 

3. KAMP! (synth-pop)
Možda jedan od osobnih favorita, Kamp! već nekoliko godina raznosi mozgove po Poljskoj. Ako osjećate dozu nostalgije naspram pop glazbe iz vremena kad se niste ni rodili, ovaj bend će vam se svidjeti. Njihova glazba atmosferična je kombinacija synth zvuka iz osamdesetih i nešto modernijih indie utjecaja, s poprilično dobrim rezultatima. Bez obzira koji ste đir i pogotovo u nadolazećim ljetnim danima, Kamp!-u se isplati dat priliku.

 

 

4. Cosovel (indie-pop)
Kad ti treba savjet vezan uz glazbu, tko zna bolje od naših glazbenih urednika? Cosovel mi je tako preporučio Mile iz Zvučnog zida, a radi se o mladoj kauntautorici čije ime je još uvijek svježe na poljskoj sceni. Inspiraciju crpi iz slovenskog pjesnika Srečka Kosovela koji je pisao početkom prošlog stoljeća, a čiju poeziju slobodno interpretira i prevodi na poljski i engleski – malo je hipsterski, ali je lijepo.

 

 

5. Cool Kids of Death (alt-rock)
Zbog genijalno glupog imena ovaj bend umalo nije završio na listi. Nadnaravne sile su ipak htjele da ih slučajno poslušam i predomislim se u zadnjem trenutku, jer kul djeca smrti su zapravo fakat dobar bend. Lagana alternativa, tekstovi su im politički nabrijani (ako je vjerovat majci svog znanja Wikipediji) i predstavljaju generaciju mladih i pogubljenih Poljaka koji nemaju posla, ali znaju udarati u gitare.

 

 

6. Torn Shore (hc punk)

S obzirom da je DIY sastavni dio hardcore kulture, ovaj put sami smislite opis.

 

 

7. Kult (Parni Valjak na spidu)
E, tu smo. Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih poljskih bendova namjerno sam ostavio za kraj. Od svih navedenih, jedino sam Kult dosad imao prilike čuti u živo i to nije bilo normalno. Kao jedan od pionira poljskog rocka, bend je od ranih 80-ih do danas uspio opravdati svoje ime i ostvariti kultan status među obožavateljima. Tome sam svjedočio na ovogodišnjem studentskom festivalu u Varšavi, kada su unatoč kiši uspjeli napuniti kampus sveučilišta i natjerati ljude da se bacaju, skaču i gaze jedni po drugima dobrih 2-3 sata. Od običnih pankera odstupaju sa svojom jakom puhačkom sekcijom, čestom upotrebom klavijatura, te ponajviše tekstovima. Oni su navodno toliko iskreni i teški da fanove svaki put pogode u srce, nakon čega se oni međusobno gađaju laktovima u rebra. Opus benda je dug i šarolik, stoga se nisam mogao odlučiti ni između ova dva klasika. Navucite se zato na obje pjesme i postanite dio kulta zvanog Kult!

 

 

 

Autor: Robert Salčić