Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Postupak protiv šefa granične policije
preview

Postupak protiv šefa granične policije

Nakon godinu dana pokrenut postupak protiv šefa granične policije koji je seksualno uznemiravao policijske službenice: Govorio im kako imaju lijepo tijelo i kako želi mladu kolegicu za noćne smjene.

 

Piše: Anton Perović

 

Pokrenut je disciplinski postupak protiv šefa granične policije kod Dubrovnika Matka Klarića zbog seksualnog uznemiravanja četiri kolegice nedoličnim ponašanjem. Klarić je još u ožujku prošle godine raspisao bizaran oglas u kojem je tražio da se na njegov kat za posao raspoređene samo djevojke. Službenice su za index.hr ispričale kako načelnik žene ne smatra ravnopravnima, već ih doživljava kao seksualne objekte. Tvrde kako Klarić kolegicama šalje Viber poruke koje se obrišu nakon minute, a u kojima ih je pozivao na piće, pisao im kako su zgodne, kako imaju lijepo tijelo i slično. Navodno je dolazio i u noćne smjene u obilazak te zapovijedao da s njim u automobilu ide neka mlada kolegica.

 

No nakon što je priča, godinu dana poslije prijave, došla u javnost, održan je prosvjed podrške zlostavljaču i to usprkos antikorona mjerama. Na Facebooku mu je pokrenuta i grupa potpore. Prosvjednici su rekli kako je sve to laž, unatoč dokazima koje je uvažio i ministar unutarnjih poslova, a uvjereni su da je osuđen bez porote i da zato trpi već mjesecima anonimne prijave.

 

„Brat je sto posto nedužan to mogu potvrditi ja, pogledajte koliku samo podršku javnosti ima. Podržavam zato što je čovjek ipo“, neki su od komentara ilegalnih prosvjednika.

 

U policiji se pravdaju, pravobraniteljica upozorava

 

Načelnici lokalnih općina i policijski načelnici okolnih postaja također pozivaju na presumpciju nevinosti unatoč postupku koji je pokrenu još prije godinu dana! Naime, zaposlenice su sve prijavile pravobraniteljici Višnji Ljubičić još u ožujku prošle godine. Prijave su ipak imale rezultata. Pokrenuta je istraga zbog seksualnog uznemiravanja, a u tom slučaju počinitelja treba fizički razdvojiti od žrtve upozorila je Ljubičić.

 

„Da ne dolaze u kontakt i da se ne vrši dodatna viktimizacija nad osobom koja je prijavila takvu vrstu diskriminacije“.

 

Iako je od presudne važnostiz a slučaj, ali i sigurnost službenica koje su pretrpile seksualno uznemiravanje da se počinitelj odvoji od žrtve, to nije učinjeno. Policajac ipak nije suspendiran te radi sa istim kolegicama, a iz dubrovačke policije nisu htjeli reći zašto. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zato je reagirao i najavio oštre sankcije.

 

„To je sad stvar procedure i nadležnih. Ali sankcija mora biti. Okolnosti su već u jednom dijelu utvrđene kako mi je kazao glavni ravnatelj i treba biti sankcija“, potvrdio je.

 

Ni sindikat nije postupio ispravno – Brane mogućeg počinitelja

 

Odvjetnik optuženog policajca ljut je zbog ove izjave  jer kaže kako nema dokaza krivnje. Tvrdi da je sve to hajka na policajca jer se zamjerio nekin kriminalnim grupama na području grada. Zoran Bobić iz sindikata policije potvrdio je da će biti postupka, no i on brani policajca jer smatra da ga se ne treba udaljiti iz službe dok postupak traje.

 

„Najstroža kazna može biti otkaz, ali pazite ništa nije dokazano. Kolega je prijavljen da je napravio težu povredu, ako se dokaže okej, ali treba se sačekat postupak“, nastavio je.

 

Za kraj je rekao da nije bilo potrebe udaljiti policajca jer je od saznanja prošlo već godinu dana. Osim što je to potpuno besmislen argument  jer odgoda od godinu dana ne poništava zločin niti nelagodu s kojom se susreću žrtve, to je i netočno jer zakon jasno definira da u slučaju kada se pokrene postupak nad nekim zbog seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja, on mora biti udaljen sa dužnosti, što u ovom slučaju nije učinjeno iako je i službeno pokrenut postupak, što je potvrdio Zoran Bobić iz sindikata.

 

Izgleda da u Hrvatskoj i seksualno uznemiravanje može u moralnu zastaru i to već nakon godinu dana. Pa barem može ako je riječ o bitnoj osobi. A sve ovo tek je nastavak dobro uhodane hrvatske dogme po kojoj su jedni jednakiji od drugih, a šef granične policije tek – prvi među jednakima.