Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Potvrđen britanski soj u RH
Izvor: Hina
Izvor: Hina

Potvrđen britanski soj u RH

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno  577 novih slučajeva zaraze virusom covid-19 čime je broj aktivnih slučajeva ukupno 2596, a preminulo je 14 osoba. Među novozaraženima su potvrđena prva tri slučaja britanskog soja virusa u Hrvatskoj oznake B 117, priopćilo je  Ministarstvo zdravstva.

 

Piše: Anamarija Šebalj

 

Mutacije su nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije. Uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, navodi  Ministarstvo zdravstva.

 

Sva tri uzorka su poslana i u ECDC u sklopu pošiljke, koja je s uzorcima iz raznih dijelova Hrvatske upućena iz HZJZ-a, dodaje Ministarstvo zdravstva. Epidemiolog Bernard Kaić rekao da su uzorke iz HZJZ-a poslali u španjolski laboratorij za potvrdu za novi soj.

 

“Bili su najjeftinij za te pretrage. Uzorci su nasumično uzeti da vidimo ima li naznaka cirkulacije nove varijante“,  dodao je Kaić.

 

O svemu su obaviješteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji će prikupiti dodatne epidemiološke podatke od oboljelih i njihovih kontakata koji se nalaze u izolaciji.

 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”Alemka Markotić rekla je kako pojava britanskog soja virusa nije nikakvo iznenađenje, nego je bilo pitanje vremena kada će se pojaviti. Markotić dodaje da je novi soj virusa došao u Hrvatsku migracijom ljudi te sada slijedi analiza odakle je točno soj uvezen.

 

„Nastavit će se dalje sekvenciranje. Zasad je dobro da se ne vidi značajno povećanje broja oboljelih koje se može dovesti u vezu s ovim sojem. No, znajući da je on i kod nas i u drugim zemljama, moramo biti oprezni i držati se mjera”, dodala je.

 

Epidemiolog Bernard Kaić rekao je da je od 20-ak uzoraka na sekvenciranju, njih osam je bilo pozitivno na varijantu iz Velike Britanije, ali još se čeka potvrdni test.

 

„Sad se prikupljaju podaci o njima, a znamo da su uzorci uzeti u drugoj polovici siječnja. To znači da je već tad nova varijanta bila u populaciji”, dodao je Kaić.

 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da ove informacije ukazuju da sustav reagira na pojavu novog soja virusa i kako je pojava britanske varijante virusa dokaz da virus ne poznaje granice te je pozvao na oprez.