Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Povratak NBA sapunice
Izvor: Twitter/sportscenter/espn
Izvor: Twitter/sportscenter/espn

Povratak NBA sapunice

Poznati majmun Rafiki rekao bi: „Kralj se vratio!“, a vjerujem da će njegovu sreću i ushit iz te scene „Kralja lavova“ osjećati i svi fanovi NBA lige (a ponajviše LeBrona Jamesa) 31. srpnja kada bi se ona trebala vratiti, simbolično, u Disneylandu u Orlandu. 

 

Piše: Domagoj Škvorčević

 

Početkom lipnja predstavnici klubova izglasali su nastavak sezone u drugačijem obliku. Regularni dio sezone svest će se na još osam utakmica, a parovi su birani po utakmicama iz regularnog dijela sezone prije stanke. Natjecat će se samo 22 kluba od ukupno 30, i to prvih osam ekipa iz svake konferencije koje bi išle izravno u playoff da se sezona završila sada, a njima će se još pridružiti potencijalni playoff kandidati. To su momčadi koje zaostaju šest ili manje utakmica za osmoplasiranima. Pratite zasad? Odlično. Idemo dalje.

 

Svaka momčad odigrat će po osam utakmica u kojima će se voditi borba između onih na vrhu za što bolju poziciju za doigravanje te između onih malo niže za ulazak u doigravanje. Potencijalni playoff kandidati koji su pozvani na nastavak sezone su: Trail Blazersi, Pelicansi, Kingsi, Spursi i Sunsi na Zapadu te Wizardsi na Istoku. U objema konferencijama iznad playoff crte nalaze se po dvije ekipe koje još nisu osigurale svoju ulaznicu za glavni dio sezone. Na Zapadu su to Mavericksi i Grizzliesi, a na Istoku Netsi i domaćin Orlando Magic. Upravo između tih i ranije navedenih ekipa vodit će se borba za playoff koja će ove sezone izgledati drugačije nego inače. Pratite i dalje? Odlično. Sad slijedi komplicirani dio.

 

Naime, u slučaju da se nakon osam utakmica regularnog dijela sezone osmoplasirana i devetoplasirana ekipa nalaze unutar četiri utakmice (u omjeru pobjeda i poraza), oni igraju tzv. play-in turnir. U dvije međusobne utakmice devetoplasirana ekipa mora ostvariti obje pobjede kako bi osigurala doigravanje, dok je osmoplasiranoj dovoljna jedna pobjeda za potvrdu svoga playoff mjesta. Jasno? Jasno.

 

Ostatak regularnog dijela sezone potrajat će 16 dana nakon čega će započeti playoff koji će se odvijati uobičajenim rasporedom: prvi krug, konferencijska polufinala i finala te na kraju veliko NBA finale koje bi najkasnije trebalo završiti 13. listopada. Početak iduće sezone očekuje se 1. prosinca.

 

Osim pandemije izazvane širenjem bolesti COVID-19, NBA svijet pogodila je i smrt Afroamerikanca Georgea Floyda. Mnogi igrači i osoblje lige pridružili su se masovnim prosvjedima i stalo na stranu aktivista koji se trude unijeti promjene u američko društvo. Udruženje NBA igrača, kojem je predsjednik Chris Paul, bilo je protiv nastavka sezone na ovakav način. Zadnjih dana najglasnija je bila zvijezda Netsa Kyrie Irving koji je išao do te granice da je igrače pozvao na bojkot. Irving je rekao da je protiv sustavnog rasizma, da je spreman odreći se svega što ima radi promjena u društvu te da ne želi zaigrati u Orlandu. Cijenjeni ESPN-ov novinar Adrian Wojnarowski prenio je riječi jednog neimenovanog, ali vrlo cijenjenog igrača koji je rekao da će, jednom kada se sezona ponovno nastavi, svi pričati opet o tome što se dogodilo sve prošlu večer i tko je ostvario kakav učinak. Umjesto toga treba iskoristiti priliku za napraviti veće promjene, a ne stapati se s masom. Predmet rasprave također je bilo i mentalno stanje igrača, kao i problem održavanja svih utakmica i boravka na jednom mjestu jer igrači žele veću slobodu kretanja.

 

Avery Bradly, igrač Los Angeles Lakersa također je jedan od onih koji se protive nastavku sezone te je izjavio da neće u tome sudjelovati iz obiteljskih razloga. Naime, Bradlyev šestogodišnji sin ima respiratornih problema, stoga je on objavio da koliko god bio odan svom klubu i suigračima ipak košarku igra i za obitelj te smatra kako je najsigurnije ne dovoditi u opasnost zdravlje svoje obitelji. Osim njega, slične odluke najavili su i Sacramentov Trevor Ariza te još jedan igrač Lakersa Dwight Howard.

 

Ipak, na kraju su ostali igrači i vodstvo lige došli do kompromisa, a nadamo se da će tako i ostati i da ćemo u ovo doba godine, kada obično svi željno iščekuju ‘trejdove’ i novu sezonu, moći uživati u najboljim potezima LeBrona, Giannisa i društva.