Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Povratak u Sabor
sabors

Povratak u Sabor

Još jednim aktualnim prijepodnevom Hrvatski sabor započeo je redovno proljetno zasjedanje.  

 

Piše: Anđela Vuko

 

Nakon mjesec dana stanke saborski zastupnici vratili su se na svoja radna mjesta. Nakon minute šutnje za sve žrtve potresa, mlade preminule u Posušju te sve žrtve koronavirusa započela je saborska rasprava. Kao i obično sjednica je započela aktualnim prijepodnevom, ali ne prije nego su zastupnik Nikola Grmoja i Bojan Glavašević upozorili da se neki odgovori na pitanja postavljena tijekom prošlog aktualca još čekaju. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zbog toga je u uvodnom govoru podsjetio članove Vlade da trebaju odgovoriti i na ta pitanja.
Vladi će zastupnici postaviti 41 pitanje, a kako bi sve bilo transparentno ždrijebom je određeno kojim će se redom pitanja postavljati. Tako je određeno da će prvo pitanje postaviti nezavisni Vladimir Bilek, a najmanje je sreće u ždrijebu imao HDZ-ov Miro Totgergeli.
Među prvima je pitanje postavio HDZ-ov Mladen Karlić koji je svoje vrijeme iskoristio kako bi nahvalio aktualnu vlast i njihove napore pri suzbijanju virusa. Tim povodom je postavio pitanje ministru zdravstva Viliju Berošu o datumu popuštanju mjera.
„Nema nam druge nego promišljati i dalje intenzivno epidemiološku situaciju na dnevnoj bazi. Pratiti zbivanja u okolnim zemljama i navedenom prilagođavati naše odluke. Ako će i doći, a sigurno će doći u jednom trenutku do relaksacije ona će sigurno biti postepena i prilagođena aktualnoj epidemiološkoj situaciji.“
Zastupnici ipak nisu toliko hvalili vladajuće. Tako je zastupnica Karolina Vidović Krišto optužila premijera Plenkovića da joj unatoč zakonskoj obvezi nije odgovorio na pitanje o utaji poreza Emila Tedeschija, a pitala ga je i o utjecaju i sprječavanju rada pravosuđa koji je prema njenom mišljenju jako rasprostranjeno u zemlji. Plenković je oštro opovrgnuo sve navode zastupnice Krišto te uz dozu ironije rekao:
Što se tiče pravosuđa i jačanja neovisnosti, to je temeljni cilj naše vlade. Na tome radimo kao i na borbi protiv korupcije. Vaša pitanja mi djeluju nalik na retoričke eskapade. Ne znam trebaju li neki konkretniji odgovori, no slušajući vaše nastupe u Hrvatskom saboru vidim da ste brzi na difamacijama, brzi ste na etiketiranju, brzi ste na prozivanju ljudi, na lijepljenju etiketa, na nazivanju naše vlade četničkom koalicijom. Sve je to vaš veliki doprinos stvaranju dijaloga u hrvatskom narodu. Otkad ste vi u Hrvatskom saboru, mi smo oduševljeni. Obogaćeni smo vašim inicijativama. Hrvatska postaje tolerantnija. Dajete jedan nemjerljiv doprinos kulturi zastupnika u Hrvatskom saboru. Vaše pozivanje na narod i na elite i na duboku državu su, moram, priznati, passe, izlizane i neinventivno, pa se čudim tko bi mogao povjerovati u vaše teze. Ne znam pišete li ih sami ili vam netko pomaže, ali nisu dojmljive niti korisne – naveo je premijer.
Bivša zastupnica Domovinskog pokreta nije bila zadovoljna odgovorom te je poručila da je premijer arogantan što je nepristojno, a i odraz je karakterne nestabilnosti. Poručila je da ne namjerava vraćati uvrede, pa dodala kako je Hrvatska prožeta udbaškim utjecajem kojim kontrolira Vladimir Šeks.
Pitanja su se odnosila i na navodno HDZ-ovo provođenje koruptivnih radnji u Zagrebačkoj županiji. Tom prilikom premijer Plenković je Ivani Posavec Krivec (SDP) rekao kako „nema nedodirljivih, kome to do sad nije jasno- trebalo bi im biti jasno“. Posavec Krivec zato je odmah odlučila podsjetiti premijer da se čini da ipak nema istančan radar kao što je tvrdio, te mu je spomenula nekoliko slučajeva kada mu je radar zakazao.
“Sad vam promiče i Žinić, kojeg iako zarađuje 18.000 kuna i ima četiri nekretnine, država stambeno zbrinjava po cijeni od 100 kuna. Sve ovo govori da ili nemate tako istančane radare ili da uvodite praksu da za odgovorne dužnosti predlažete HDZ-ovce sklone nezakonitom djelovanju i korupcijskim radnjama”, ustvrdila je Posavec Krivec.
Na kriminalne radnje u Zagrebačkoj županiji osvrnuo se i predsjednik HSS-a Krešo Beljak koji se tim povodom odlučio ispričati ministrima Malenici i Bošnjakoviću.
„Iskoristio bih priliku i zahvalio bih se ministru Malenici iako ćemo se uvijek nalaziti na suprotnim stranama. Iskoristio bih priliku i ispričao bih se gospodinu Bošnjakoviću kojeg sam prije nekog vremena povezao s kriminalnom hobotnicom u zagrebačkoj županiji. Nakon prijateljskog razgovora uspio me uvjeriti da on više nije dio te ekipe kojoj je jedan od čelnika osoba koja je postala direktor vodovoda zagrebačke županije s nula dana staža u struci „ kazao je Beljak.
Aktivni su bili i Mostovci čiji je Nikola Grmoja zaključio da premijer nije odgovorio ni na jedno oporbeno pitanje te da samo odgovara na HDZ-ova, unaprijed pripremljena. Upozorio je pri tom na problem ovrha na potresom pogođenom području pitajući se zašto Vlada taj problem nije uredila zakonom. Plenković je i ove optužbe opovrgnuo te istaknuo da je Vlada odmah reagirala te se stalo s ovrhama pa po njemu optužbe o bešćutnosti i nedostatku empatije ne stoje.
Razgovaralo se tu još o smjeni intendantice HNK Dubravke Vrgoč, osipanju Domovinskog pokreta, spomenicima u kojima se veliča srpska agresija, čitanju pitanja s papira, nabavi cjepiva…
Osim aktualca zastupnici bi danas trebali poslušati i raspraviti izvješće premijera Plenkovića o sastancima Europskog vijeća održanima u prošloj godini.