Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Knjiški Moljac > Predstavljen roman “Nebo u kupinama”
Image11

Predstavljen roman “Nebo u kupinama”

Roman slovenske spisateljice Nataše Kramberger “Nebo u kupinama – Roman u pričama” predstavljen je u utorak navečer na tribini “Europea u dvorištu – gostovanje europskih autora 2015.” u Zagrebu.

 

Roman su predstavile slovenska autorica Nataša Kramberger i prevoditeljica Jagna Pogačnik, a tribinu je vodila Ivana Simić Bodrožić.

 

Kramberger je istaknula kako se u pisanju romana služila teatarskom tehnikom. Osobe imaju svoje uloge, susreću se i radnja teče, napomenula je autorica dodavši kako je htjela napisati knjigu o slovenskoj ruralnoj sceni.

 

Simić Bodrožić je podsjetila autoricu kako su “Tito i pioniri” trebali biti neka vrsta radnoga naslova, na što je Kramberger ustvrdila da su Tito i njegovi pioniri zajedničko nasljeđe svim državama bivše Jugoslavije.

“Svatko ima svoje nebo”, rekla je dodavši kako je za nekoga to nebo Tito i pioniri.

 

Naglasila je i kako je mala sredina iz koje potječe imala bitnu ulogu u njezinom pisanju, što joj je, kako smatra, pomoglo da stvara kontraste u multietničkom svijetu gdje sada živi.

 

Na konstataciju voditeljice Simić Bodrožić kako je stil spisateljice Kramberger “fenomenalan i velik”, prevoditeljica Pogačnik je ocijenila da joj je stil romana “Nebo u kupinama” bio vrlo zahtjevan prevoditeljski zadatak.

 

“Temelj romana je ritam, a postiže ga stalnim kretanjem”, rekla je dodavši kako se roman sastoji od cijeloga niza ispripovijedanih drama.

 

U romanu “Nebo u kupinama”, koji je na hrvatski jezik prevela Jagna Pogačnik, a objavila zagrebačka Naklada Ljevak, djevojka iz slovenske provincije Jana susreće u Amsterdamu Bepija, starca iz Italije koji na tržnici prodaje ribu. Svatko od njih, Jana i Bepi, ali i riba, sa sobom nosi pripovijesti i priče koje se međusobno prepleću, stvarajući mješavinu smiješnih, čudnih, neugodnih, bajkovitih i romantičnih priča koje teku kao rijeka prema ušću. Roman je sastavljen od tri dijela i uvoda u kojem se pojavljuju svi važniji likovi i pripovjedne niti. U međusobnom prožimanju likova, njihovih obiteljskih priča i mnogostrukih pripovjednih rukavaca združuju se različiti prostori i vremena.

 

Nataša Kramberger rođena je 1983. u Mariboru. Preselila se u Ljubljanu, a onda nastavila putovanje do Utrechta, Milana i Berlina. Godine 2006. osvojila je slovensku nagradu za mlade autore. Godine 2010. za roman “Nebo u kupinama” dobila nagradu EU za književnost. Godine 2009. utemeljila je ekoumjetnički kolektiv Green Central u kojem nastoji promicati ekologiju i umjetnost.