Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Knjiški Moljac > Preminuo Terry Pratchett
Terry pratchett

Preminuo Terry Pratchett

Jučer je u svome domu, okružen obitelji u 66. godini života umro Terry Pratchett, autor najpoznatiji po serijalu Discworld. Posljednje riječi objavljene na njegovom Twitter profilu bile su ‘The end’.

 

Rođen je 1948. godine u Beaconsfieldu u Engleskoj. Autor je više od sedamdeset knjiga, a prvu je napisao 1971. godine. Ozbiljnije se pisanjem počinje baviti 15-ak godina kasnije kad je objavio prvu knjigu iz fantastično humorističnog serijala Discworld. U 40 knjiga serijala pisac radnju smješta na ravan disk koji stoji na leđima četiriju slona koji stoje na oklopu velike kornjače.

 

Godine 1998. odlikovan je medaljom Reda Britanskog Carstva za svoj doprinos književnosti. Osim Discworlda pisao je još i novele te dječju literaturu.

 

Rijedak oblik Alzheimerove bolesti dijagnosticiran mu je 2007. godine, no unatoč tome, Pratchett je nastavio pisati pa je tako svoju posljednju knjigu izdao prošlo ljeto. Knjiga broj 41 iz serijala Discworld bila je predviđena za kraj 2015. godine, a slavni pisac jednom je izjavio kako bi bio sretan da njegov rad nastavi njegova kćer, također književnica.

Lucija Lakoš