Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Vijesti > Prioriteti Hrvatskog predsjedanja EU
gov.hr foto

Prioriteti Hrvatskog predsjedanja EU

Nakon što je prošloga tjedna cijela Europska komisija na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen posjetila Zagreb koji je postao „glavni grad“ Europske unije na sljedećih 6 mjeseci sada je premijer Plenković u trodnevnom posjetu EU institucijama u Strassbourgu.

 

Piše: Dario Topić

Foto: Vlada.hr

 

“Veselim se uspješnoj suradnji s Europskim parlamentom u idućih šest mjeseci u želji da našim građanima pokažemo da od EU-a imaju opipljive koristi”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković  u svom govoru u Europskom parlamentu.

 

Posjet je započeo jučer sastankom s glavnom tajnicom Vijeća Europe ujedno i bivšom ministricom vanjskih i europskih poslova, Marijom Pejčinović Burić. Vrhunac posjeta današnji je govor u kojem je premijer predstavio ciljeve našeg šestomjesečnog predsjedanja.

 

“Moramo napraviti Europu učinkovitijom i vidljivijom, a da bismo to postigli moramo djelovati brzo. Ne možemo dopustiti da ne ispunimo planove 2021. zajedno s predsjednikom Europskog vijeća, nastavljamo razgovore na najvišoj razini”, istaknuo je Plenković.

 

Nakon hrvatskog premijera EU parlamentarcima se obratila i predsjednica EK, Ursula von der Leyen koja je u svom govoru o Hrvatskoj pričala o superlativima, te dodala kako “skida kapu” Plenkoviću. “Doista je sjajno vidjeti i čuti ono što govorite u ovom domu demokracije. Znam, Andrej, da je ovo mjesto koje ti je osobito priraslo srcu. Nema puno onih koji mogu reći da su bili pripravnik u Europskom parlamentu i govoriti kao predsjednik Vlade svoje države. Svaka čast!”

 

Nakon govora von der Leyen i Plenkovića sjednica je nastavljena, a očekuje se da će se za riječ javiti i Hrvatski europarlamentarci. Kako prenosi N1, Ruža Tomašić izjavila je kako je očekivala da Hrvatska neće biti spremna za predsjedanje, ali da se sada nada da ćemo predsjedanje odraditi što je bolje moguće.