Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Zagreb > Problemi u zagrebačkoj Skupštini
bandidos

Problemi u zagrebačkoj Skupštini

Uoči sjednice Gradske skupštine na kojoj će se raspravljati o Generalnom urbanističkom planu, iz vodstva zagrebačkog HDZ-a, neslužbeno se doznaje kako bi gradski HDZ trebao spriječiti donošenje GUP-a. To bi dovelo do raskida koalicije sa zagrebačkim gradonačelnikom u gradskom parlamentu.

 

Piše: Juliana Blažević

Foto: youtube screenshot

 
Izvor zagrebačkog HDZ-a, za N1 rekao je: “Sigurno je 70 do 80 posto predsjednika područnih organizacija u Zagrebu za raskid koalicije s Bandićem i rušenje GUP-a”.

 

Zagrebački HDZ u srijedu će održati sjednicu Gradskog odbora i Predsjedništva, a upravo na toj sjednici bi se mogao zauzeti izrečeni stav o GUP-u i suradnji s Bandićem. Prema dosadašnjim najavama, o GUP-u bi se trebalo glasati tek u ožujku, tako da bi odluka gradskog HDZ-a ipak mogla biti prolongirana.

 

Svjesni da gradska koalicija može utjecati na nacionalnu, tražit će od premijera da se na sjednici Gradskog odbora izjasni zašto bi trebali podržati GUP i savez s gradonačelnikom, ako premijer bude to zahtijevao.

 

Već se neko vrijeme razmatra raskid suradnje HDZ-a i Bandića, a neki HDZ-ovci su za loš rezultat na predsjedničkim izborima u metropoli, optužili Milana Bandića. Odnosno prijateljstvo koje predsjednica dijeli s gradonačelnikom.

 

Bandiću ni nedavni prosvjedi ne idu u prilog. Zadnji prosvjed održan je ovu subotu pod organizacijom Udruge Siget, Zelene akcije i Prava na grad. Prema procjenama, na prosvjedu pod nazivom ”Dosta je”, okupilo se najmanje desetak tisuća ljudi.

 

Izgleda kako Bandić ne uspijeva kontrolirati ni svoj Klub zastupnika. Naime, tražio je da se uskrati podrška ministrici Blaženki Divjak, ali zastupnici su to odbili. Razlog tomu bi mogla biti činjenica da je dio zastupnika okupljen u Bandićevom Klubu, samo htio otići iz svojih bivših stranaka, a zadržati saborsku fotelju. Tu HDZ vidi nadu da dobije podršku dijela Bandićevih zastupnika, te da zadrži većinu u Saboru.

 

Premijer je na ove neslužbene informacije odgovorio kako njemu nitko nije došao s tim prijedlogom, te da HDZ odavno surađuje s Milanom Bandićem.

 

Hoće li ova hospitalnost rezultirati konačnim uklanjanjem Bandića s mjesta gradonačelnika, te pokazuje li ovakva neupućenost premijera u trenutne događaje unutar stranke da zapravo nema toliko veliku podršku kakvoj se zapravo nada? U oba slučaja, odgovor je vjerojatno ne.