Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Prosvjedi diljem Hrvatske
Izvor: Hina
Izvor: Hina

Prosvjedi diljem Hrvatske

Covid potvrde od danas su obavezne za ulaz u javne i državne ustanove. Tako su dužnosnici, službenici i zaposlenici ustanova i tvrtki čiji su osnivači država, županije, gradovi i općine dužni potvde pokazati osobi koju ovlasti poslodavac. Oni koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli covid moraju se testirati. Prvi dan primjene covid potvrda započeo je prosvjedom ispred Remetinca i trgovačkog suda u Splitu.

 

Piše: Tessa Šreng

 

Nekoliko desetaka pripadnika pravosudne policije i djelatnika zatvorskog sustava prosvjedovalo je ispred zatvora u Remetincu. Protive se testiranju i pokazivanju covid potvrda pri dolasku na posao. U najavi prosvjeda poručili su da ne pristaju na segregaciju i oduzimanje ljudskih sloboda. Jedan od prosvjednika rekao je za N1 kako žele da se jednako tretiraju zaposlenici koji jesu i nisu preboljeli covid-19 jer je, kako je dodao, očito da virus šire svi dok je drugi prosvjednik rekao da nisu protiv cijepljenja ali su protiv prisiljavanja na cijepljenje.

 

Prosvjede glede obaveznih covid mjera za HRT je komentirao ravnatelj civilne zaštite MUP-a Damir Trut, rekavši da oni nisu bili prijavljeni: „Policija postupa, pregledava i snima. Ako postoji utemeljenje za bilo kakve sankcije, oni će to i napraviti”.

 

Protiv novih uvjeta prosvjedovali su i studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Sveučilišta su dobila naputke Civilne zaštite o provođenju epidemioloških mjera, ali od fakulteta do fakulteta dekani imaju pravo organizirati nastavu onako kako oni misle da je najbolje. Moguće komplikacije i otpor za HRT je objasnio ministar obrazovanja Radovan Fuchs: „Nadam se da neće doći ni do kakvih sudskih sporova u budućnosti i da će se sve za dan- dva uhodati i da će sve funkcionirati. Ravnatelji su kao rukovodeće tijelo i imaju sve ingerencije da sukladno zakonima i propisima provode svoje radnje.”

 

Zadnjih dana vladaju ogromne gužve ispred punktova za testiranje. Mnogi djelatnici nezadovoljni su i zabrinuti oko financijske opterećenosti svakotjednog testiranja. Ministar Fuchs tvdri kako nema potrebe za zabrinutošću oko financija: „Testovi su više-manje jeftiniji i jeftiniji. Ne vjerujem da će cijena rasti u visoke sfere. Mi preuzimamo plaćanje za testiranje svih zaposlenika, a studenti u ovom trenutku nisu obuhvaćeni, oni ne spadaju u kategoriju osoba koje obvezno moraju imati potvrde, ističe da će se vidjeti kako će stvari izgledati u bližoj budućnosti”.

 

Prethodnih dana prosvjedovalo se i na Markovom trgu odakle su prosvjednici upućivali poruke protiv uvođenja covid potvrda. Organizatori tvrde da nisu protiv cijepljenja nego protiv prisile i uvjetovanja.