Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Prvi april i strože mjere
HN20210331975499

Prvi april i strože mjere

Od danas je, odlukom Nacionalnog stožera, diljem Hrvatske na snazi niz strožih mjera. Što se tiče tri nacionalne odluke, produžene su do 15. travnja.

 

Piše: Anja Vidović

 

Uvedena je mjera zabrana treniranja u zatvorenim prostorima i ograničen je rad dječjih igraonica i radionica u zatvorenim prostorima. Nova je odluka i oko prelaska granice pa se za ulazak u Hrvatsku priznaju i brzi testovi, potvrda o cijepljenju ili prebolijevanju bolesti koja vrijedi 180 dana.

 

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je da bi mjere koje je objavio Nacionalni stožer trebale pridonijeti smanjenju zaraze te je u povodu uskrsnih blagdana apelirao na građane da svojim ponašanjem nastoje spriječiti širenje epidemije. „Nastojimo život učiniti što normalnijim, kompenzirati posljedice onima kojima su zbog mjera ograničenja poslovne aktivnosti limitirane, no bez odgovornosti svakoga od nas situacija s pandemijom je teža”, poručio je Plenković.

 

O današnjim brojkama među novozaraženima, na sjednici Vlade javnost je izvijestio ministar zdravstva Vili Beroš. „Zabilježili smo 2422 novozaraženih. 144 osobe su na respiratoru. Udio pozitivnih u testiranima je 25,56 posto. Rast broja zaraženih zabrinjava. Danas u odnosu na početak mjeseca gotovo dvostruko je više osoba na respiratorima“, dodao je kako je vidljiv rast brojeva kako kod nas, tako i u drugim državama. Osvrnuo se i na nove mjere kazavši kako bi one trebale pridonijeti smanjenju broja novozaraženih.

 

„Važno je da svi svojim ponašanjem pokažu odgovornost. Rijetka smo zemlja koja nije imala lockdown, a bez odgovornosti situacija je teža”, rekao je Andrej Plenković i dodao: „Što se tiče cijepljenja, nastojimo riješiti manjak u distribuciji cjepiva.”

 

Ministar Davor Božinović potom se osvrnuo na odluke Stožera za pojedine županije. „Stožer je donio odluke za Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju. Što se tiče ove dvije navedene županije, ističemo nošenje maski na otvorenom gdje su veće gužve, na tržnicama itd, ograničavanje rada ugostiteljskih objekata sa strogom primjenom mjera i radnim vremenom do 20 sati. Jučer smo primili zahtjev Primorsko-goranske županije za dodatne mjere. Odluku ćemo donijeti tijekom dana, a očekujemo i zahtjev stožera Grada Zagreba.“

 

Jučer je Zagrebački Stožer civilne zaštite predložio Nacionalnom stožeru odluku obveznog nošenje zaštitnih maski na licu i na otvorenom prostoru. Obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević preuzela je vođenje Zagrebačkog stožera te opozvala taj prijedlog istaknuvši da joj je žao što je do tog prijedloga uopće i došlo.