Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Slider Homepage > WE RACE A$ ONE
izvor: reddit
izvor: reddit

WE RACE A$ ONE

Saudijska Arabija iduće će godine imati utrku u kalendaru Formule 1. Utrka će biti noćna, iako to za ovu priču nije previše važno. Uvijek je uzbudljivo vidjeti nove staze i nove utrke.

 

Piše: Karlo Plazina

 

Zato je, uostalom, i aktualna sezona, unatoč dominaciji Mercedesa i Lewisa Hamiltona, interesantna. Mnoštvo staza na kojima se nikad nije vozila F1 (Mugello, Portimão) ili staze kojih u kalendaru nije bilo još od perioda kada je najjači mobitel bila Nokia 3310 (Imola). Barem nešto u sezoni bez pretjerane napetosti u onim natjecateljskim kategorijama.

 

Međutim, objava o domaćinstvu utrke u Saudijskoj Arabiji prošla je, blago rečeno, grozno. Dok Hamilton i ekipa prije svake utrke daju podršku obespravljenim manjinama, dok uz asfalt paradiraju zastave duginih boja i dok je slogan ove sezone #WeRaceAsOne, čelnici organizacije dogovaraju novi Grand Prix u državi koja zaostaje po pitanju ljudskih prava za svojim susjedima, a kamoli za „progresivnim“ Zapadom. Najčešći prigovori vrtjeli su se oko javnih obezglavljenja. I odmah taj prvi argument pada u vodu. Smrtna kazna je smrtna kazna, zar ne? Ako tu povlačimo granicu, može se pozdraviti i Velika nagrada SAD-a iz kalendara. Taj argument je klimav, ali onaj o smanjenim ili gotovo nikakvim pravima žena nije. Da ne govorimo o proganjanju homoseksualaca.

 

S druge strane, gdje je ta moralna granica? Koja je presudna točka nakon koje nema povratka? U Turskoj je na vlasti svojevrsni diktator, u Kini su milijuni muslimana u koncentracijskim logorima 21. stoljeća, Bahrein je bliži Saudijskoj Arabiji nego što mislimo, SAD je već spomenut, iako bi se i o njihovim grijesima diljem zemaljske kugle dalo nadugo i naširoko. U toj konkurenciji Rusija je još i pozitivna. Gdje je limit moralnih vertikala? Jedan od važnijih i prominentnijih sponzora Formule 1 ove godine jest tvrtka Aramco. Naftna kompanija čiji naziv možete vidjeti na svakoj utrci u vlasništvu je, pogađate, Saudijaca blisko povezanih s tamošnjom kraljevskom obitelji. Možda sponzorstvo svih utrka nije kritično, ali održavanje jedne jest.

 

Što se može napraviti u ovoj situaciji? Zaziva se Hamilton. Dovoljno je snažno i povijesno moćno ime da bi njegov eventualni bojkot (bolje rečeno – štrajkati) utrke odjeknuo širom svijeta. Možda se dogovore svi vozači pa zajedno odluče ne sjesti u svoje bolide. Jednog se može kazniti, ali dvadesetoricu malo teže. Možda da odvoze jedan krug i onda „odglume“ probleme zbog kojih moraju u boks. A možda se dogodi najrealniji scenarij – nikom ništa. Svi oni imaju ugovore i bonuse, svi oni imaju druge platforme pomoću kojih mogu promicati i širiti poruke mira i blagostanja. I tko ih može kriviti? Lako je za tastaturom i u ugodnoj kožnoj sjedalici s kotačićima osuđivati i prozivati druge. Da sam na njihovom mjestu i da imam priliku kakvu je imalo manje ljudi nego što ih ima u jednoj malo većoj stambenoj zgradi, i ja bih malo razmislio. Što god napravili, jednu stvar uvijek treba imati na umu. Kao što je jedna velika pjesnikinja suvremenog izričaja rekla: „Meni treba lova.“