Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Radio Študentu prijeti gubitak financiranja
2021-01-08-šou-radiu-študent-privatizirajte-se-sami-ali-vas-bomo-privatizirali-mi-121266

Radio Študentu prijeti gubitak financiranja

Ljubljanskom Radio Študentu prijeti gubitak financiranja od strane vrhovnog tijela Sveučilišta u Ljubljani ŠOU – Študentska organizacija univerze v Ljubljani. Pozivamo sve da potpišu peticiju i podrže prvi studentski radio u Europi.

 

ŠOU (Študentska organizacija univerze v Ljubljani) političko je tijelo samog sveučilišta, a u usporedbi sa Sveučilištem u Zagreb ono ima veće ovlasti i mogućnosti od našeg Studentskog zbora. Tako se ŠOU prezentira kao tijelo koje zastupe interese studenata, a brine se o cjelokupnoj infrastrukturi studentskog života. Novoodabrani članovi organizacije u prijedlogu budžeta za 2021. godinu odlučili su Radio Študentu dodijeliti 0 (nula) eura institucionalne financijske potpore za rad radija. U prilog takvoj politici ide i sustavno, iz godine u godinu smanjenje financiranja koje je 2012. godine iznosilo 230 000 eura, dok je 2020. iznosilo skoro upola manje (120 000 eura).

 

Takvo naglo izbacivanje iz budžeta ne bi bilo moguće da ŠOU nije prešutno izbacio stavku pravilnika o financiranju prema kojemu su dužni financirati koncesijske naknade. S takvim prijedlogom su izašli u javnost bez najave uredništvu radija i bez ikakve volje za dijalogom ili mogućim rješenjem. Jedini sastanak između organizacije i uredništva Radio Študenta dogodio se 30.12. u večernjim satima kada su konačno saznali u čemu je problem – ŠOU nije zadovoljan o načinu izvještavanja radija o načinu upravljanja tijela. Uz to, iz ŠOU-a su im dodali kako ‘ili ćete se sami odvojiti od ŠOU-a ili ćemo vas prodati’.

 

Situacija je alarmantna općenito jer ovdje se upravo vidi kršenje svih demokratskih načela iza kojih stoje skoro sve države Europe, a pogotovo članice Europske unije. Podsjetimo, Radio Študent prvi je studentski radio u Europi osnovan 1969. godine, a oduvijek su bili preteča progresivnosti i kulture na području cijele bivše Jugoslavije. Zato nije čudno da ste recimo u Ljubljani išli na mnoge koncerte etabliranih alternativnih benndova tijekom 80-ih godina. Možda ste i kupili bootleg kazetu Nick Cavea ili mnogih drugih snimljenu upravo od strane ekipe Radio Študenta s jednog od tih koncerata.

 

Naš odnos s ljubljanskim bratom oduvijek je bio odličan, a ponajviše zato što držimo do istih načela izvještavanja, a od mnogih izdvajamo zajedničke: objektivnost, progresivnost, društvena i kulturna relevantnost, ljudska prava, kritičnost itd.

 

Budžet ŠOU-a iznosi otprilike 3 milijuna eura, a stvara se od naknada na studentski rad i prehranu. Dosadašnje financiranje za Radio Študent od 120 000 eura iznosi svega četvrtinu ukupnog godišnjeg budžeta radija, ali upravo ta četvrtina omogućuje sve ostale aktivnosti Študenta, a to su projekti na gradskoj, državnoj i Europskoj razini. Preciznije, gubitkom ovog institucionalnog financiranja, Študent gubi i sve druge mogućnosti prihodovanja, rada i društveno korisnih aktivnosti koje uporno iz godinu u godinu rade. Završno izglasavanje budžeta dogoditi će se u četvrtak 14. siječnja, što pokazuje kako ŠOU svim silama (poput našeg gradonačelnika) ubrza i umanjuje mogućnost dijaloga, rasprave i svih demokratskih procesa uređene države.

 

Organizacija koja je omogućila postojanje prvog studentskog radija u Europi upravo može postati njihov krvnik. Zato podržite Radio Študent potpisom peticije, podržite kulturu progresivnost i kritičnosti za koju nam danas svima prijeti privatizacija, marginalizacija i izbacivanje iz javnog diskursa. Ovo nije izoliran događaj i tiče se svih nas!

 

Odvojite minutu vašeg vremena i podržite klikom na link ispod:

 

PETICIJA