Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Vijesti > Rasprava o nepovjerenju ministrici Divjak
blaža

Rasprava o nepovjerenju ministrici Divjak

Rasprava o izglašavanju nepovjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, pokrenuta po prijedlogu 31 oporbenog zastupnika, završila je u četvrtak u sitne sate u možda i više nego polupraznoj sabornici.

 

Piše: Juliana Blažević

 

Foto: Blaženka Divjak FB

 

Vlada je prethodno odbacila prijedlog oporbenih zastupnika, a premijer Plenković podsjetio je kako je u mandatu njegove Vlade proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja povećan za 35%, te da je uvedeno 40 novih kurikuluma. Osvrnuo se i na uspješan kraj štrajka prosvjetara, kojima će plaće porasti do listopada ove godine za sveukupno 23,5%.

 

Ministrica Divjak prozvala je oporbeni prijedlog politikanstvom, naglasivši kako je pri preuzimanju dužnosti zatekla strategiju i nedovršene kurikulume bez kune iz europskih fondova. Osvrnula se i na izvješća Europske komisije u kojima je reforma ocijenjena kao ambiciozna i rađena prema planu. Dodaje i kako je 90 posto roditelja izrazilo zadovoljstvo reformom obrazovanja.

 

Sabina Glasovac, u ime predlagatelja rekla je kako ministrica Divjak mora otići jer su se učitelji morali izboriti za svoja prava dosad najduljim štrajkom, te da zbog nečije ignoracije i bahatosti, učenici sada moraju nadoknađivati propuštenu nastavu.

 

SDP-ovac Arsen Bauk rekao je kako je rasprava namjerno stavljena duboko u noć da u njoj ne sudjeluju oni koji bi inače sudjelovali. Naglašava da je do pristojnih sati u sabornici bilo 6-7 oporbenih zastupnika, ali da su iz određenih razloga kasnije morali otići. Dodao je i kako su dosad svi ministri čiji su opoziv tražili, osim Zdravka Marića, napustili svoje pozicije.

 

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, prije nove sjednice Vlade kasnije u četvrtak, izjavio je kako vjeruje da će pobjediti zdrav razum jer je svima draže da ministrica znanosti i obrazovanja bude Blaženka Divjak, a ne Maras, Grmoja ili Pernar.

 

Glasanje o povjerenju ministrici očekuje se u petak.