Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kultura > Retropolis II u galeriji Modulor
124679399_3508665212580338_3491308648666692444_o

Retropolis II u galeriji Modulor

U galeriji Modulor u sklopu Centra za kulturu Trešnjevka otvara se izložba Retropolis II: Naše zdravlje je u našim rukama. Umjetnice Stella Leboš, Luana Lojić, Maja Marković, i kustosica Sonja Leboš predstavit će nam život i rad arhitektice Zoje Dumengjić, (1904.-2000.).

 

Zoja Dumengjić zaslužna je za postojanje mnoštva objekata, pretežno zdravstvene arhitekture. Autorice se osvrću na ostvarenja socijalne medicine koji zbog tendencije privatizacije zdravstvenih ustanova padaju u zaborav. Izloženi video radovi Luane Lojić bave se dostignućima nastalima u periodu pod nazivom Retropolis – vrijeme između dva svjetska rata. Stella Leboš i Maja Marković prilaze temi skrbi i brige kroz ženski princip minucioznog ručnog rada – Stella Leboš prenosi zaigrane motive iz Zojinih interijera u medij ručnog vezenja na platnu, a Maja Marković pak ručno izrađuje umjetničke otiske ženskog lista inspirirane časopisom “Ženski svijet” koji je izlazio u Zagrebu neposredno pred 2. svjetski rat. Ovi umjetnički postupci naglasak stavljaju na  komunikaciju putem dodira: kako jednog ljudskog bića s kožom drugog ljudskog bića, tako i kože ljudskog bića s materijalima koji nas okružuju. Problematizira se umanjena uloga dodira kao rezultat digitalizacije u edukaciji, i pandemije, gdje se fizički kontakt kao sredstvo komunikacije između živih, ljudskih bića, predstavlja u negativnom svjetlu.

 

Za produkciju zaslužna je Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka, uz podršku Ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

 

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.