Naslovna > Radio Student > RS donosi Studentski plan za bijeg!
5

RS donosi Studentski plan za bijeg!

U suradnji s umjetničkom organizacijom Multimedijalna koliba i Odsjekom za animirani film i nove medije (ALU), Radio Student će vam u domove donijeti dašak treće izvedbe malih radiofonijskih izvedbi, u sklopu Studentskog plana za bijeg – radio kao mjesto otpora.
Netom nakon izvedbe uživo, koja će se održati u subotu, 29. listopada s početkom u 17 sati, moći ćete poslušati radove mladih autora i autorica, pod umjetničkim voditeljstvom Pavlice Bajsić Brazzoduro i Ljubice Letinić te gostujućeg predavača, australskog sound art i radijskog umjetnika, Colina Blacka.

 

Novosti vezane uz program možete saznati na sljedećoj poveznici, a koji su studentski planovi za bijeg možete otkriti i na Radio Studentu, na 100.5 MHz ili putem webstreama u nedjelju, 30. listopada od 12:00!

 

Uvertiru u Studentski plan za bijeg donosi i središnja emisija o kulturi, Kulturizacija, koja će ugostiti Hrvoja Korbara, mladog autora zaslužnog za režiju izvedbe ”Ne mogu nastaviti. Nastavit ću”, koja će ugledati svjetlo dana na 3. ciklusu malih radiofonijskih izvedbi. Petak, 28. listopada od 12:15 na 100.5 MHz!

 

„Radio je više od onoga što čujemo. radio ne poznaje granice, njegov je signal jednako neizbježan koliko i nezaustavljiv. Ako je točno da radio ne možemo dovoljno razumjeti samo slušanjem, možemo li ga i kako, u digitalnoj globalizaciji, upotrijebiti kao autonoman alat za širenje prostora slobode i izbjegavanja kontrole i nadzora? Jer svatko je radio. Naše je tijelo biološki radijski sklop u čijem je središtu temporalni režanj našeg mozga. „ (Lj.Letinić)

 

 

Program:

 

ČETVRTAK, 27.10. 2016. 12:00 -13:30 


Predavanje Colina Blacka:
—Duboki i bogati zvučni krajolici i kreativni audio—

 

ALU, Odsjek animiranog filma i novih medija, velika predavaona, Ilica 85, kod Britanca
ulaz besplatan, otvoreno za svu zainteresiranu javnost!

 

Australski sound art i radijski umjetnik, Colin Black, predstavit će svoje različite pristupe u stvaranju kreativnih audio radova, bogatih u zvuku i kompleksnih u značenju. Njegova umjetnička praksa usmjerena je na proces stvaranja višeslojne i intimne slušne geografije u kojoj je prisutan ljudski otisak.
Black će govoriti i o zamagljivanju tanke linije između soničnog fakta i fikcije tijekom procesa stvaranja radijske umjetnosti. Predstavit će i niz postupaka koje koristi prilikom terenskog snimanja zvuka a sve u svrhu pojačavanja vlastitog angažmana u akustičnim krajolicima.
Colin Black će tijekom svog boravka održati trodnevnu radionicu s 14 studenata Akademije likovnih umjetnosti (odsjek animiranog filma i novih medija) i Akademije dramske umjetnosti (oblikovanje zvuka, režija, dramaturgija), te ekipom Radija Koji Je Tu Prije Radio pod nazivom: “Ovim zvukovima stvaramo radijsku umjetnost” . Rezultate radionice predstavit će publici Plana za bijeg.

 

SUBOTA, 29.10. 17-19h
ulaz: 15kn/10kn

predstavljamo 3 male forme:

1. —Nekoliko glasova nestalih u zraku—
autori/ce i izvođači/ce:
Vedran Živković, Espi Tomičić, Tin Dožić, Nina Bajsić i Maruška Aras
***
Audio -izvedbena forma koja polazi od pretpostavke da bi tišina tijela mogla biti prapočelo svih ljudskih sloboda. U njoj se nalazi glas. Strujom izdahnutog zraka, glas putuje, nadilazeći tijelo, istovremeno se vraćajući svom izvoru, tišini tijela. U tom krhkom događaju, poništavajući samog sebe kao zvuk, vlastiti glas lako nam može promaknuti.

 

Dovoljno je da u blizini nema nikoga da ga čuje. Kako sačuvati glas? Je li dovoljno sjećanje? Naše, ili tuđe. Zapis. Možda su dovoljne niti vune. Govor je tkanje. Tkanje tisuću tankih niti koje se otapaju u zraku.

 

 

2. —-Ne mogu nastaviti. Nastavit ću—-
prema motivima romana Samuela Becketta Neimenjivi
Izvodi: Marija Šegvić
Režija: Hrvoje Korbar
Dramaturgija: Sunčica Sodar
Zvuk&slika: Antonija Bačić
***
Posljednja rečenica posljednjeg romana Beckettove Trilogije postaje i prva rečenica i polazišna točka. Kako nastaviti kad se više ne može nastaviti? Kako govoriti kad se ne smije govoriti, kad se ne može govoriti i kad se nema kome govoriti? Beckettovo lice ostvaruje svoju egzistenciju u govoru, u osluškivanju šumova, koraka, tišina, vlastitog i tuđeg glasa, u maštanju o novim mjestima i krajolicima iz prošlosti. Ono se odupire samoći, odupire se tišini, odupire se prijetnji nestajanja i odumiranja.
Beckettu (i sami sebi) odgovaramo Ujevićevim stihovima: Ne boj se, nisi sam! U krajolicima samoće i straha još uvijek se može pronaći drugo ljudsko biće…

 

 

3. rezultati radionice s dr. Colinom Blackom
sudjeluje 14 polaznika/ica (ADU, Ozafin ALU, Radio Koji Je Tu Prije Radio)

 

3. rezultati radionice s dr. Colinom Blackom

sudjeluje 14 polaznika/ica (ADU, Ozafin ALU, Radio Koji Je Tu Prije Radio)

 

 

NEDJELJA 30.10. 12-14h


ulaz: 15kn/10kn

 

reprize svih malih radiofonijskih izvedbi od subote

 

Ovogodišnji PLAN ZA BIJEG ostvaren je u suradnji umjetničke organizacije Multimedijalna koliba i Odsjeka za animirani film i nove medije (ALU Zagreb).

 

Medijski pokrovitelj: Radio STUDENT.

 

Programi PLANA ZA BIJEG sufinancirani su sredstvima Ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.