Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Radio Student > RS preporučuje: Filmovi i slično
rskaverweb

RS preporučuje: Filmovi i slično

Godina označena karantenom, nekima je omogućilo zamijeniti izlaske s raznim umjetničkim sadržajima, zato smo odlučili izdvojiti naše karantenske favorite. Na redu su filmovi. Iako ni jedan naslov nije iz kobne 2020-e, sve su to filmovi vrijedni svake sekunde vaše pažnje.

 

Karlo Plazina, demonstrator sportske redakcije

 

Your Name (jap. Kimi no na wa.)

 

1_i4qCFFiAu8eITjeqj4GO4Q

 

Jedini film nakon kojeg sam dva sata poslije gledanja samo ostao zuriti u strop. Zapravo, ne znam što drugo reći kao preporuku. Soundtrack je čaroban, animacija je tradicionalno vrhunska, a priča…priča je nešto posebno. Tipičan klišej „zamjene tijela“ odveden je na razinu više u filmu koji vas sigurno neće ostaviti bez emocija.

 

H-8…

 

7lp8mtmohp80pxrm2rxhkxa36ma

 

Hrvatski film (dobro, ajde, jugoslavenski), crno-bijeli, 1958. godina…Ne zvuči primamljivo, zar ne? Premisa ne može biti intrigantnija. Odmah na početku filma znate što se dogodi: prometna nesreća, sudar autobusa i kamiona. Znate i koja su sjedala nastradala. I onda se vraćate na kolodvor, prije nego su krenuli i autobus i kamion. Upoznajete se s putnicima i saznajete tko je na kojem sjedalu. Pa gdje je tu zaplet? Evo ga, stiže. Putnici ubrzo krenu mijenjati sjedala i seliti se po autobusu, a svaki od njih ima svoju priču i svoju (tužnu) sudbinu zbog kojeg vam je upravo do nje(ga) stalo. Remek-djelo koje bi, da je holivudska mašinerija malo upoznatija, u svom remakeu pobralo sve Oscare u ponudi.

 

My Cousin Vinny

 

Marisa-Tomei-my-cousin-vinny

 

Ako volite sudske drame i komedije, onda je ovo jedini film kojeg morate pogledati do kraja života. Dvojici mladića sudi se zbog hladnokrvnog ubojstva. Nevini su. Međutim, svjedoci i dokazi upućuju na njih. Jedina im je nada bratić-probisvijet-odvjetnik Vinny, koji nikad nije bio na suđenju. Film je specifičan jer nema klasičnih negativaca (osim pravih ubojica, koje nikada ni ne vidimo), a odvjetnici diljem SAD-a hvale kao najbolji prikaz ispitivanja svjedoka. A još je i beskrajno zabavan i smiješan. I zato preporuka za njega. Emocionalni dio sam ispucao na prvom i drugom, inače bih vjerojatno išao na Nuovo cinema Paradiso, koji i najtvrdokornije „mačo“ muškarce ostavlja u suzama.

 

Franka Štrkalj, demonstratorica kulturne redakcije

 

Star Trek – The Next Generation

 

STTNG

 

Klasik kojeg ne treba previše opisivati, a koji je mlađim generacijama sigurno još uvijek neistražena galaksija. Na popisu je jer u pozadini svake epizode nosi pozitivnu i utješnu misao koja nam je potrebna u ovim, u svakom smislu hladnim danima. Filozofija serije izražava kako će čovjek u nekoj daljoj budućnosti, koju često zamišljamo osamljenom i otuđenom, ipak razviti još veću senzibilnost prema svojoj i drugim vrstama te da će pojmovi poput podjela, granica i ratova biti samo davna povijest. *Nikako ne biste smjeli gledati novi Discovery, a da ovo niste pogledali!

 

Cvita Tudorović, demonstratorica informativne redakcije

 

Perfetti sconosciuti (hrv. Potpuni stranci)

 

maxresdefault

 

Talijanski film koji je u isto vrijeme komičan i dramatičan. Poseban jer se razlikuje od tipičnih Hollywoodskih komedija jer prikazuje stvarni život ljudi onakav kakav zaista jest.

 

The Painted Veil (hrv. Oslikani veo)

 

PAINTED_VEIL__Naomi_Watts_and_Edward_Norton_.jpg.560x300_q85_crop_upscale

 

 

Film prikazuje zanimljivu dramu jednog bračnog para i njihovom osobnom razvoju. Priča je smještena u Kini u dvadesetim godinama 20. stoljeća.

 

Mommy

 

23MOMMY-superJumbo

 

Kanadski film koji donosi intenzivan odnos majke udovice i njenog nestabilnog sina tinejdžera koji ima ADHD. Film je dramatičan i emocionalan, pun vulgarnosti i nasilja.

 

Neno Talijančić, demonstrator informativne redakcije

 

Ikiru

 

ikiru-1

 

Ako vas je ova godina dotukla iz standardnih ili manje standardnih razloga, najbolje ju je završiti uz umjetnost koja vas grije na onoj klišeiziranoj razini u koju nećemo puno ulaziti. Među filmovima koji me ostavljaju uz najviše takve topline je svakako Ikiru (‘Živjeti’ na japanskom), jedan od intimnijih filmova velemajstora Akire Kurosawe, o sitnom činovniku Watanabeu koji traži smisao u svome životu nakon što otkrije da mu ga je zbog raka preostalo još jako malo. U početku vam se čini da će vas film dotući, a ne garantiram da neće, ali ipak mislim da većini gledatelja nakon 143 minute ostane osjećaj da je svaki dan vrijedan dar i da se svaki život može okrenuti na bolje, a nije to loš osjećaj dok provodimo blagdane uz najbliže koji nam ponekad idu na živce.

 

Filip Bahun, demonstrator tehnike

 

The Lord of The Rings – 4k edition

 

FB-LOTR-4K

 

U teškim vremenima Frodo i ekipa uvijek su dobar odabir za utjehu, a pogotovo nakon izlaska 4k verzije pa tako ove godine za Božić imate priliku prebrojiti svaku plavu dlaku na Legolasovoj glavi u vrhunskoj rezoluciji.

 

Ivan Vlašić, glavni urednik

 

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness

 

AAAABYjI3IGWp6ZG81rxU5Cd-iX_aTvVL9WG7bA90_LXZrwSlCBqVe0QQVG2ZT1NC2LUX7FyClUEnMxpMlY7sBnRI3oNPYzu

 

Nevjerojatan dokumentarni serijal za koji sam u nevjerici da zapravo nije igrani, morao googlati da se uvjerim u njegovu dokumentarnu formu.