Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Glazba > RS preporučuje: Gezan (下山)
gezan2

RS preporučuje: Gezan (下山)

Ako ste mislili da ćete danas čuti nešto glazbeno zanimljivo, na pravom ste mjestu. Iskrene emocije psihodelije i noise rocka na albumu Klue (狂) benda Gezan (下山) iz dalekog Tokija, za vas bira voditelj informativne redakcije i glazbeni urednik Neno Talijančić.

 

Nekad mi sasvim odgovara poslušati album na kojem nemam pojma o čemu izvođač priča. Od Brelovih šansona do čitavog opusa brazilske glazbe, lijepo je isključiti potrebu za analiziranjem tekstova i slušati vokal samo kao još jedan instrument koji prenosi emociju, a ne značenje. Album Klue (狂) japanskog benda Gezan (下山) spada u tu kategoriju, budući da od japanskog znam četiri pojma – konichiwa, sayonara, arigato i Mr. Roboto. Ipak, ovdje taj vokal nije milozvučan glas francuskih šansonijera, već kreštavo deranje frontmena umjetničkog imena MahiToThePeople, koji nam kroz čitav album jasno daje do znanja da nešto ozbiljno ne štima. Kroz kopanje po internetu shvatio sam da je to što ne štima život u Tokiju, gdje je zavladala korupcija ljudskog uma i sve je na prodaju pod pravu cijenu. Iako je japanska prijestolnica jako daleko, te simptome suvremenog doba možemo lako osjetiti i u Zagrebu. Ako Mahijevo kreštanje nije dovoljno, tu je i slojevita, psihodelična noise rock instrumentalizacija koja vam ne da mira sve do zadnje pjesme na albumu, gdje Gezan ipak daje malo nade za suvremenog čovjeka kroz zadržavanje vlastitog dostojanstva.

 

 

Klue svakako nije ugodno glazbeno iskustvo u klasičnom smislu, ali vrlo je jasno da to ni ne pokušava biti. U moru projekata koji pokušavaju gomilanjem stilova ocrtati anksioznost života u velikom gradu, Gezan uspijeva provući slušatelja kroz putovanje nakon kojeg vam nije jedina opcija pitati se zašto je sve toliko sranje. Pa makar ih ništa ne razumjeli.