Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Glazba > RS preporučuje: Glass Beach
glass beach

RS preporučuje: Glass Beach

U vremenima visoke konzumacije glazbe, Radio Student donosi svoje preporuke recentnih i kvalitetnih izdanja. Ovaj put bira naš glazbeni urednik i tehničar Juraj Rebernjak, a odabrao je Glass Beach.

 

Glass beach je američki emo bend koji potječe iz Los Angelesa, a svoj prvi album prikladnog imena “the first glass beach album” izdali su sredinom prošle godine. Iako se njihova glazba u osnovi može klasificirati kao emo (ili post-emo čime su se i sami proglasili), ona sadrži i elemente jazza, indietronice, power popa te psihodelične i ambijentalne glazbe. Ovaj široki raspon žanrova uklopljen je u jedno homogeno, lijepo tekuće glazbeno djelo koje bih u dvije riječi opisao kao organizirani kaos.

 

 

Pronalaženje inspiracije iz toliko različitih izvora direktna je posljedica post-internetske ere u kojoj živimo te za koju mislim da ovaj album dijelom utjelovljuje. Dostupnost velike količine raznolikih informacija te miješanje kultura stvorili su podneblje u kojem gotovo ništa nije nemoguće kreirati. Cijeli album ispunjen je malim detaljima koji se otkrivaju svakim novim preslušavanjem, brojnim dinamčnim prijelazima te ambijentalnim interludijima koji povezuju okolne pjesme u cjelinu. Tekstovi ovih pjesama obuhvaćaju probleme i strahove s kojima se svi u nekoj mjeri suočavaju; usamljenost, izolacija, ljubav, odrastanje, različite promjene itd. Sve od ovih tema su već bezbroj puta obrađene, ali opisane u stihovima frontmena J-a Mclendona te u kontekstu ovakve eklektične glazbe stvaraju jednu prekrasnu, šarenu sliku s kojom se uvelike mogu poistovjetiti, a nadam se da ćete iz nje nešto moći dobiti i vi.