Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Radio Student > RS preporučuje: Knjige i to…
Radio Student

RS preporučuje: Knjige i to…

Mi, na Radio Studentu, nismo vični rangiranju umjetnosti. Davanje prednosti nečijem radu nad tuđim smatramo kontraproduktivnim te pomalo promašenim. Zato smo se ove godine odlučili napraviti liste djela koja su nam označila ovu groznu godinu.

 

Tjedan započinjemo književnošću koja nam je oplemenila koronsko-karantenske živote. Ne biramo prema godini izdanja, popularnosti ili slično već isključivo prema osobnoj, možda ponekad intimnoj vrijednosti “štiva”.

 

Filip Bahun, demonstrator tehnike

 

Hunter S. Thompson: Generation of Swine (1988)

 

hunter-s-thompson-quotes-43-jpg-1701b5c9

 

Neki od najintrigantnijih članaka i eseja oca gonzo novinarstva skupljeni na jednom mjestu pružaju unikatni pogled na svijet i SAD tokom posljednjih godina prošlog stoljeća. Hunter S. Thompson, poznatiji kao Dr. Gonzo pisao je među ostalim i tjednu kolumnu za San Francisco Examiner čija su najza-nimljivija izdanja okupljena u “Generation of Swine”.

 

Neno Talijančić, demonstrator informativne redakcije

 

Christopher Moore: Lamb (2002)

 

christopher-moore-author-picture-1024x789

 

Možda je ironično da ateist podsjeća na razlog slavlja Božića, odnosno rođenje Isusa Krista, ali zadržat ću neki kredibilitet među ekipom koja visi u parku za vrijeme polnoćke nekom srednjom rutom i spomenuti roman Lamb humorista Christophera Moorea. Nakon neke od 10 adaptacija biblijskih priča na TV-u, pročitajte zabavan prikaz ‘izgubljenih’ godina Isusa koje u modernom dobu njegov prijatelj iz djetinjstva Biff priča lijenom anđelu Razielu. Možda je bolje ovo slobodno vrijeme iskoristiti i za neku dublju literaturu, ali mislim da mnogima sada treba malo smijeha, a i možete suviše religioznoj teti reći da čitate o Kristu.

 

Franka Štrkalj, demonstrator kulturne redakcije

 

Italo Calvino – Nevidljivi gradovi (1972)

 

Italo-Calvino

 

Beskrajna maštovitost Itala Calvina odvest će vas na putovanje gradovima čiji su opisi toliko slikoviti da ćete se u trenu naći među njihovim srebrnim kulama ili na vrhu školjkama popločanih tornjeva. Istražujući začudne nevidljive gradove, možda vam se dogodi da i u vlastitom gradu prepoznate neku priču ili malu čaroliju na koju do sad niste obraćali pažnju, a pored koje svakodnevno prolazite. Poetičnost stila ovu bi pripovijest mogla svrstati i među pjesme u prozi, a upravo zbog toga sam autor opisuje ju kao posljednju ljubavnu poemu gradovima. Svakako joj se vrijedi okrenuti u bilo kojem trenutku života, a pogotovo sada dok zatvorene fizičke granice još više pozivaju na fantastična putovanja u mašti.

 

Karlo Plazina, demonstrator sportske redakcije

 

Patricia Cornwell: Na okrutan i podmukao način (Cruel and Unusual, 1993)

 

181927716-2633e963-63d8-4c39-bd11-f9a4bf740f79

 

Da se mene pita, postojali bi samo trileri, krimići i sudske drame (i „Pet prijatelja“ i „Put oko svijeta za 80 dana“). Za nekakve ostale žanrove ću ionako gledati filmove. „Na okrutan i podmukao način“ četvrti je roman u serijalu o forenzičkoj patologinji Kay Scarpetti. Mislim, možete krenuti i od prvog, još bolje, ali nije nužno da shvatite radnju četvrtog, odnosno najboljeg.

 

Caz Frear: Slatke laži (Sweet Little Lies, 2017)

 

DdF55fFW4AAqcTe

 

Trilema: ili ovo ili „Boja zakona“ Marka Gimeneza (kao što rekoh, sudska drama) ili „Vrt leptira“ Dot Hutchison (zbog nekonvencionalnog pristupa i priče), ali odlučio sam se za „Slatke laži“. Napisana stilom koji je u isto vrijeme jednostavan, ali ne i suhoparan, uz dozu humora i popkulturnih referenci. I najvažnije od svega, nema problem kakvog ima mnoštvo žanrovskih romana, a to je brzoplet rasplet. Čitatelju se daje zraka nakon uživanja u zapletu.

 

Shea Serrano: Basketball (And Other Things) (2017)

 

WKWIPH3I75XBLKTWQ7BFV6XC5U

 

Koliko mi je poznato, ova knjiga nije prevedena na hrvatski jezik. Možda i bolje za oni koji barataju engleskim. Serrano je ljubitelj košarke i akcijskih filmova osamdesetih i devedesetih. I to se vidi i osjeti. Gotovo da ne morate znati ništa o košarci kako biste uživali u knjizi. A za one kojima je ipak draža popkultura, tu je i njegova Movies (And Other Things), jednako zabavna i jednako pitka.

 

Ivan Vlašić, glavni urednik

 

Kazuo Ishiguro: Nokturna – Pet priča o glazbi i sutonu (2009)

 

4ddc0aa3586a28d581aca1deced1b6530492e255

 

Haruki Murakami: Muškarci bez žena (2014)

 

 

 

haruki-murakami-radio-show-coronavirus-lockdown

 

Mihail Bulgakov: Majstor i Margarita (1966)

 

IMG_0536-1