Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Sabor iliti tko koga
sabor

Sabor iliti tko koga

Samo je jedna stvar u potpunosti jasna što se tiče prošlotjednih događaja na hrvatskoj političkoj sceni – Sabor je spao na razinu lokalne birtije. Od nagađanja o tome postoji li parlamentarna većina ili ne, preko izmišljanja iste pa do komunikacije među zastupnicima.

 

Nakon što je pukla veza HDZ-MOST, glavni test Vlade ili onoga što je preostalo od nje bilo je izglasavanje povjerenja ministru financija Zdravku Mariću. Premijer Plenković i MOST-ov Grmoja još su se jednom osvrnuli na svoje nesuglasice, međusobno se optužujući što za nedostatak lojalnosti, što za autokraciju. Marić je također ponovio kako nije u sukobu interesa i zaključio da se njegov rad treba mjeriti rezultatima. Iako je cijeli njegov govor davao dojam nepravedno optuženog junaka na odlasku, za sad ne ide nikamo. Polovica zastupnika, točnije njih 75 glasala je protiv smjene ministra financija, dok je 75 glasovalo za njegov opoziv.

 

Božo Petrov, tada još predsjednik Sabora ustanovio je da je ministru izglasano povjerenje, ali je dodao i kako ne postoji parlamentarna većina. Petrov je, usput rečeno, bio u zanimljivoj poziciji tijekom te maratonske sjednice. S obzirom da je podnesen i prijedlog za njegov opoziv, morao se vjerno držati svoje fotelje ne bi li ga netko zamijenio i pomaknuo prijedlog sa zadnjeg mjesta među točkama dnevnog reda. Nakon što se Marić izvukao za dlaku, Božo je presudio sam sebi i podnio ostavku. Izjavio je kako je čist pred Bogom i hrvatskim narodom, a Grmoja je dodao kako taj postupak smatra najvećem pobjedom MOST-a. Kakve su onda druge pobjede bolje se i ne zapitati.

 

Fotelja predsjednika Vlade nije se ni je ohladila prije nego je u nju brže bolje zasjeo HDZ-ov Željko Reiner. Peđa Grbin iz oporbe ocijenio je to neustavnim što je rezultiralo sjednicom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Na sjednici nisu otišli puno dalje od zaključka da Poslovnik ne nudi odgovore na trenutnu situaciju (iako bi upravo za to trebao služiti) jer je HDZ dostavio popis 76 potpisa za imenovanje novog predsjednika Sabora. Uistinu je izglasan, i to tko drugi nego HDZ-u najvjerniji Gordan Jandroković. Stajao je uz sve velike vođe; Sanadera, Kosorku, Karamarka, a sada i Plenkovića.

 

Postavilo se pitanje tko se i zašto okrenuo na stranu HDZ-a. Tomislav Saucha učinio je to već na izglasavanju povjerenja Mariću. Bivši SDP-ovac, kojeg je proslavila afera dnevnice, trenutno je nezavisni zastupnik. Možda se htio osvetiti svojoj bivšoj stranci ili mu je Plenković ponudio slamku spasa? Pa glasao je po savjesti; izbori su skupi i treba nam stabilnost. Slično su se opravdali i ostali presudni zastupnici Marin Škibola, Ivica Mišić i Željko Lacković. Uostalom,  ma ne bi Plenki surađivao s nekim tko nije lojalan.

 

Argument o novim izborima donekle drži vodu. S obzirom na gotovo religioznu vjernost HDZ-ovih glasača i činjenicu da predsjednik najveće oporbene stranke u cijeloj ovoj situaciji piše vremenske prognoze po Twitteru, upitno je bi li novi izbori imali puno drukčiji rezultat od prošlih. Ipak, nisu izostale sumnje u to koliko je plemenitost utjecala na odluke navedenih zastupnika. Oporba ih je optužila za potkupljivost i licemjerje. U skladu s time, Ivan Pernar usporedio je Sauchu s Judom Iškariotskim.

 

Još jedan bizaran moment u cijeloj priči je Željko Glasnović, jedini zastupnik koji se nije pojavio na glasanju o Marićevoj političkoj sudbini. Potpis ovog nezavisnog zastupnika ipak je među famoznih 76 koji su potvrdili parlamentarnu većinu. Na svom Facebook profilu objavio je uvjete koje je postavio HDZ-u kako bi im dao potporu, jer eto Hrelić ili Sabor dođe ti na isto.

 

Inače, radi se o generalu Domovinskog rata otprije poznatom po svojim konzervativnim stavovima i kontroverznim izjavama. Tako je jednom prilikom studente i profesore Filozofskog fakulteta nazvao „razmaženim derištima recikliranih komunista i kvazi intelektualaca“.

 

Glasnović se nakon izglasavanja Jandrokovića sukobio sa SDP-ovim Gordanom Marasom. Uslijedila je još jedna epizoda neprimjerenog rječnika i vike oba zastupnika. Općenito, saborske sjednice prešišale su bilo koje izdanje Big Brothera. Odgovornost prema građanima, na koju se mnogi zastupnici često pozivaju, davno je pala u drugi plan.

 

A lokalni izbori kucaju na vrata…

Piše: Tereza Plantak