Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > SAD ima (novog) predsjednika
Izvor: Hina
Izvor: Hina

SAD ima (novog) predsjednika

Američki izborni kolegij potvrdio je pobjedu demokratskog kandidata Joea Bidena. Biden je tako dobio 306 elektorskih glasova, a bivši predsjednik Donald Trump 232.  

 

Autor: Anđela Vuko

 

Biden je tako došao još jedan korak bliže predsjedničkoj fotelji. Službeno će predsjednikom postati tek nakon ceremonije inauguracije koja se u SAD-u tradicionalno odvija  20. siječnja. Tada  bi se bivši Obamin potpredsjednik trebao zakleti da će “u dobroj vjeri obavljati dužnost predsjednika” te da će “najbolje što može, čuvati i braniti Ustav SAD-a”.  Uz njega bi sličnu zakletvu trebala položiti i potpredsjednica Kamala Harris.

 

Šanse trenutnog predsjednika Donalda Trumpa tako se svakim danom tope sve više i više.  Čak ni ogromna novčana sredstva namijenjena za tužbe zbog navodnih izbornih nepravilnosti ne čine se dovoljna. Ali borba još uvijek traje pa je tako na svom Twitteru objavio: “Kolebljive države (riječ je o državama koje nisu jasno opredijeljene za jednu ili drugu stranku) ustanovile su golemu IZBORNU PREVARU, što znači da sve one NE MOGU POTVRDITI te glasove kao potpune i poštene, a da pritom ne počine ozbiljan i kažnjiv zločin”. S gubitkom se nisu pomirili ni njegovi birači pa i dalje pozivaju građane na prosvjede u državama u kojima su doživjeli poraz.

 

Nada, doduše mala, i dalje postoji. Izborne rezultate 6.siječnja još mora potvrditi Kongres na posebnom sastanku. Tamo bi ih teoretski Trump mogao nagovoriti da blokiraju izborne rezultate u državama čime bi se promijenio ukupan broj svih glasova u SAD-u. To bi onda trebala potvrditi oba doma Kongresa. S obzirom na to da demokrati kontroliraju Zastupnički dom, čak i u Senatu, gdje republikanci imaju većinu to nije izgledno jer je i nekoliko republikanskih senatora već priznalo Bidenovu pobjedu.

 

U tu mogućnost ipak nitko ne vjeruje pa je tako jedan od Trumpovih najvećih europskih prijatelja poljski predsjednik Andrzej Duda zaželio Bidenu uspješan mandat uz nadanja da će dvije zemlje surađivati na potpori „demokratskim promjenama u istočnom poljskom susjedstvu“(čitaj: Bjelorusija i Ukrajina). A da su svi dignuli ruke od Trumpa potvrđuje i čestitka službene Moskve koja je u studenom rekla da će čestitka doći tek kada rezultati budu službeni. Tako su Rusi zaželjeli Bidenu „sav uspjeh“ te su izrazili nadu da će dvije zemlje, unatoč svojim razlikama, „pomagati u rješavanju mnogih problema i izazova s kojima se svijet suočava“.

 

S  obzirom da Trump i dalje ne priznaje rezultate izbora te smjenjuje i imenuje nove ljude kao da se ništa nije dogodilo za očekivati je da izborne drame Sjedinjenih američkih izbora još nisu gotove, a pitanje je hoće li i inauguracija donijeti smiraj.