Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Sastanci nakon propusta odgovarajućih
Ministar Aladrović s predstavnicima socijalnih radnika i psihologa

Sastanci nakon propusta odgovarajućih

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Banskim dvorima dočekuje Martu Divjak i Antoniju Skender iz inicijative “Moramo vam nešto reći”, a ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović sastaje se s predsjednikom Komore socijalnih radnika Antunom Ilijašem i predsjednicom Hrvatske psihološke komore Andreom Bogdan.

 

Piše: Anamarija Šebalj

 

Marta Divjak i Antonija Skender iz inicijative “Moramo vam nešto reći” komentirale su stanje u sustavu socijalne skrbi te smatraju da ministarstvo posjeduje resurse koji mogu omogućiti brza i jednostavna  rješenja, ali ih mora znati dobro raspodijeliti.

 

Također, Divjak i Skender su poslale u ministarstvo listu s devet problema i prijedloga rješenja na koji način se stvari mogu odraditi da stvari budu isključivo u korist djece te će se sastati s predsjednikom Vlade Plenkovićem  u Banskim dvorima.

 

„Tražili smo da se najhitnije osnuju nadzorni timovi u sastavu psihologa, medicinskog osoblja i socijalnog radnika koji na teren idu u nadzor bez najave, što do sada nije bio slučaj“, rekla je Skender.

 

Dodaje kako socijalni radnik ne može obnašati apsolutno sve funkcije jer nema dovoljno znanja da bi mogao biti i medicinski djelatnik i psiholog.

 

Sastanku Divjak i Skedner s premijerom Plenkovićem pridružit će se ministar Josip Aladrović nakon što odradi sastanak s predstavnicima Komore socijalnih radnika Antunom Ilijašem i predsjednicom Hrvatske psihološke komore Andreom Bogdan.

 

Ministar Aladrović još se sastaje s predstavnicima Inicijative #SPASIME, a zatim i s predstavnicima Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.

 

Da je bilo propusta u sustavu, zbog čega slijede sastanci, potvrdila je ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić koja dodaje da je propust učinjen kod  stručnih radnika koji su vodili slučaj preminule djevojčice, a time i odgovornosti ravnatelja.

 

Barilić je rekla kako je utvrđeno da dijete nije trebalo biti vraćeno u biološku iz udomiteljske obitelji te je potvrdila je da se čeka stručni nalaz komore socijalnih radnika i psihološke komore koji će pokazati jesu li socijalna radnica i psihologinja pogriješile, odnosno jesu li radile po pravilima struke.

 

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku dodala je kako se novim Zakonom o socijalnoj skrbi ide u strukturne promjene što se tiče organizacije rada Centara za socijalnu skrb, ali ne samo njih već i Obiteljskih centara.