Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kultura > Šesto izdanje Fantastic Zagreba
fantastic

Šesto izdanje Fantastic Zagreba

Fantastic Zagreb, filmski festival posvećen fantastici i srodnim žanrovima, održava se od 30. lipnja do 9. srpnja.

 

 

Šesto izdanje Fantastic Zagreba, ovog će ljeta biti raznolikiji nego ikada . U deset festivalskih dana prikazat će se filmovi znanstvene fantastike, trileri, fantasy i animirani filmovi, kultni žanrovski klasici, horori, kratki filmovi kao i brojna dodatna iznenađenja u kinu Europa, CineStaru Zagreb u Branimir Centru, te na ljetnoj pozornici kina Tuškanac.

 

Filmofile očekuju i dvije nezaboravne noći za sam kraj festivala na zagrebačkoj utvrdi Medvedgrad. Publika će moći pogledati mnoštvo filmova, od kojih se izdvajaju misteriozna priča s apokaliptičnom pozadinom Procjep (The Rift), horor bajka Vještica (The Witch), krvnički kvalitetna horor romansa Ponos i predrasude i zombiji (Pride + Prejudice + Zombies), danska zabavna crna komedija s elementima misterije i trilera Ljudi i kokoši (Mænd & høns) te novi japanski znanstveno-fantastični anime Dječak i zvijer (Bakemono no Ko).

 

Ove godine Fantastic Zagreb označava i veliki jubilej velikana svjetske animacije – 75. rođendan Hayaoa Miyazakija, čiji će se talent slaviti uz tri fantastična naslova: Princeza Mononoke, Avantura male Chihiro i Moj susjed Totoro. Miyazakijeve filmove karakteriziraju prelijepa animacija, fantastični svjetovi, voljeni likovi, snoliki prizori kao i autorova svijest o očuvanju prirode, pravdi, etici, moralu i humonom pogledu na život i svijet.

 

Šesti FZFF zabavlja i najmlađe uz dječje filmove i edukativne fantastične znanstvene radionice. Dječji vikend će se u sklopu festivala održati na lokaciji zagrebačkog Plesnog centra, 2. i 3. srpnja, s početkom u 11 sati. Prikazat će se Mali vitez Trenk (Der kleine ritter Trenk), animirani film čija priča prati hrabrog dječaka koji se od poniznog seljaka uzdiže u sjajnog viteza, ali ne kroz nasilje već kroz razmišljanje i snalažljivost te Dječja magija (Kinderzauber), film razvijan u suradnji s djecom i njihovim vizijama svijeta – autentično, poetski i u isto vrijeme, realno. Nakon zabave uz filmske junake FZFF je pripremio niz zanimljivih znanstvenih radionica te kratku predstavu Jedan dan u laboratoriju ludog znanstvenika.