Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Sindikalne akcije u Holdingu
zagrebački holding

Sindikalne akcije u Holdingu

Plan uprave Holdinga da otpusti 544 radnika sindikati su vrlo brzo odbacili. Zamjeraju upravi da žele otpuštati bez jasnog plana razvoja, a zagrebačkog gradonačelnika prozivaju da je prekršio dano im obećanje da neće biti otkaza, piše Jutarnji list. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel najavio da će biti sindikalnih akcija.

 

Piše: Maristela Baričević

 

- Svjesni smo činjenice da se o otkazima u Holdingu govori već godinama, činjenica je da se cijelo vrijeme govorilo najviše o gubicima, da su se prelijevali i da nitko za njih nije odgovarao. Što je na kraju cijele te priče? Da je došlo do smjene vlasti i da na nova gradska vlast predlaže otkaze. Nijedan od tih sindikata sigurno neće potpisati sporazum s upravom Holdinga i bilo kojim povezanim društvom o otpuštanju i jednog zaposlenog radnika, istaknuo je Novosel.

 

Otvorene mogućnosti za štrajk postoje, a Novosel je poručio i da ovo nije restrukturiranje Holdinga, nego populističko smanjivanje broja ljudi.  Sindikat je poručio da se zalaže i da obećaje da će svojim članovima i radnicima poduzeti sve pravne mjere, da se ne moraju brinuti za radna mjesta, i da će poduzeti sve akcije koje budu potrebne. Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske, ističe da rješavanje problema gubitka u poslovanju ne može biti razlog za otpuštanje radnika.

- Holding nije imenovao ni voditelje pojedinih podružnica. Mi smo tražili da se razgovara po svakoj podružnici – što je višak, a što manjak. Tražili smo da se napravi sistematizacija radnih mjesta. Mi smo se očitovali na vrijeme. Holding je samo rekao – to je višak i slijedi otkaz. Nisu napravili razvojni program Holdinga, upozorio je Lisičak.

 

Sindikati su kao ključnu stvar istaknuli da je potrebno utvrditi broj izvršitelja za svako radno mjesto. Također, istaknuli su i da ne žele da građani plaćaju skupe komunalije, a zbog puštanje priče u javnost o uhljebima kažu da netko treba odgovarati.

- Sindikati nisu zaštitnici uhljeba i ne podržavaju zapošljavanje uhljeba. Mi nismo ti koji sprečavaju da se riješi pitanje takvih zaposlenika, kako u Holdingu tako i na državnom nivou, naglasio je Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je poručio da je riječ je o procesu koji je započeo na neki način još u studenom. Tada su se pojavile prve informacije o određenom višku radnika i radnica u Zagrebačkom holdingu na razini cijele grupe. Ističe da se radi o tome da je prvenstveno taj višak u administraciji. Što se tiče savjetovanja, ono je započelo i formalno i traje neko vrijeme. U tom savjetovanju će jasnije definirati broj i kriterije po kojima će se utvrđivati višak.

 

- Sva radna mjesta koja će se utvrditi kao višak u administraciji – ljudima će biti ponuđeno da odu na radna mjesta gdje je utvrđen manjak, a to je prvenstveno na operativnim poslovima, zaključio je Tomašević.

 

Na pitanje je li moguće da se nekome tko je bio na rukovodećoj poziciji ponudi posao smetlara gradonačelnik je odgovorio potvrdno i objasnio da će oni koji ne prihvate te pozicije otići s otpremninama što je u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom, saznaje Dnevnik.hr.