Naslovna > Nekategorizirano > Spasimo veliko platno
cinema kino

Spasimo veliko platno

U nedjelju, 9. travnja u 19h u zagrebačkom Dokukinu KIC gostuje rumunjski redatelj Alexandru Belc s filmom Cinema, Mon Amour, te najavljuje početak treće sezone KineDok projekta.

 

Nezavisna kina danas se većinom nalaze iza zaključanih vrata ili kao sjećanje na kojem je danas skladište, parking, noćni klub… Da je takva sudbina nezavisnih kina zajednička svim posttranzicijskim europskim zemljama pokazuju dva dokumentarna filma nastala u razmaku od oko godinu dana – rumunjski CINEMA, MON AMOUR i hrvatski KINO OTOK koja će se prikazati u nedjelju, 9. travnja u Dokukinu KIC, a nakon projekcija održat će se razgovor dvaju redatelja, Alexandrua Belca i Ivana Ramljaka na temu samih filmova, propadanja nezavisnih kina, koje to posljedice ima na film i uopće kulturu gledanja filmova, te koja je uloga kino prikazivača u akciji spašavanja velikog platna.

 

DOKUKINO KIC (Zagreb), nedjelja, 9. travnja u 19h

KLUB PALACH (Rijeka), ponedjeljak, 10. travnja u 20h

ROJC – DNEVNI BORAVAK (Pula), utorak, 11. travnja u 20h

PREDVORJE KINA GAJ (Varaždin), srijeda, 12. travnja u 19.30h

 

Istražujući sudbine nezavnsikih kina u Rumunjskoj koja su nekoć bila na ponos države, redatelj je upoznao Vincenta Puricea i njegovo kino u gradiću na sjeveroistoku Rumunjske koje je među zadnjim preostalim kinima u zemlji. Film je prikazan na prestižnim svjetskim festivalima dokumentarnog filma, DokLeipzig, Sarajevo FF, Edinburgh IFF…
Više o filmu – www.cinemamonamour.com

 

Kino Otok redatelja Ivana Ramljaka, poetičan je dokumentarac koji na vizualno dojmljiv način prikazuje napuštene kino dvorana na hrvatskim otocima. Film je dobio dvije nagrade za najbolju kameru (Dani hrvatskog filma 2016. i FESTIVAL MUNDIAL DE CINE INDEPENDIENTE DE QUITO 2017), a na festivalu Slobodna Zona 2016. dobio je nagradu za najbolju režiju. Prikazan je i na svjetskim festivalima poput Sarajevo FF, Punto de Vista IDFF, ZagrebDox. Više o filmu na linku – www.restarted.hr

Nakon zagrebačke projekcije, redatelj Alexandru Belc nastavlja svoje KineDok putovanje u Rijeku, Pulu i u Varaždin. Tako će se već 10. travnja film prikazati u riječkom klubu Palach u suradnji s udrugama RiRock i Kombinat, 11. travnja u pulskom Rojcu u suradnji s Društvenim centrom Rojc, a 12. travnja Alexandru Belc će posjetiti Varaždin gdje će u predvorju kina Gaj u suradnji s POU Varaždin biti prikazan film. Nakon svake od projekcija održat će se moderirani razgovori s autorom.

 

Projekcija filma Cinema, Mon Amour ujedno najavljuje novu, treću sezonu međunarodnog projekta KineDok koji diljem zemlje, na preko 20 lokacija, donosi 16 novih dokumentarnih naslova iz Češke, Slovačke, Rumunjske, Poljske, Norveške, Bugarske, Mađarske i – naravno, Hrvatske. Tako će hrvatske filmove Slobodni, redatelja Tomislava Žaje te film Turizam! Tonćija Gaćine tijekom godine imati priliku osim Hrvatske, pogledati i publika sedam europskih zemalja!

 

FB EVENT - www.facebook.com/events/284069378710384