Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Studenti proizvode i pivo
pivo

Studenti proizvode i pivo

Pivo nije piće koje studenti samo konzumiraju u većim količinama, već ga i proizvode. Studentska pivarska udruga okuplja 27 članova studenata biotehničkih, tehničkih, prirodnih i društvenih znanosti sa Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilišta u Karlovcu i Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku.

 

Piše: Rahela Žunić

 

Studentska pivarska udruga nastala je iz želje nekoliko studenata bioprocesnog inženjerstva, kolega sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, za izvannastavnom edukacijom, ostvarivanjem interdisciplinarne suradnje studenata primarno našeg Sveučilišta, te kako bi promovirali tehnologiju i kulturu piva, razvijali laboratorijske i tehnološke vještine i poticali kolege na razvoj kreativnosti, inovativnosti i poduzetničkog potencijala.

 

Pivarstvo je znanstveno – inženjerska disciplina koja zahtijeva poznavanje kemije, biologije, agronomije i strojarstva. Glavni cilj Udruge bio je okupiti i povezati studente različitih struka, a sličnih interesa na jednom mjestu, i pokazao se kao pravi pogodak. Upravo projekt Studentsko pivo je prva u nizu njihovih aktivnosti. Radi se o izradi piva u pivovari Međimurski Lepi Dečki, odnosno, njihovoj prvoj kolaboraciji sa industrijskom pivovarom.

 

Studentima se želi omogućiti izravno iskustvo u proizvodnji piva. od početka – planiranja proizvodnje, pisanja recepta i proračuna sirovina, do same provedbe tehnoloških operacija, fermentacije i dozrijevanja, do pakiranja konačnog proizvoda i njegova plasiranja na tržište. Proizvod kao takav nije dovoljno samo plasirati na tržište, već i osigurati njegovu promociju. Članovi udruge zaduženi su i za promociju Studentskog piva, a u subota su svoje pivo predstavili u jednom zagrebačkom baru.

 

Subota je bila zadužena za barove, a ponedjeljak emisiju Studomat gdje su nam pobliže predstavili svoj rad.