Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Studentski izbori
Izvor: Hrvatska akademska zajednica
Izvor: Hrvatska akademska zajednica

Studentski izbori

Dana 23. i 24. ožujka održavaju se studentski izbor te iako je studentska dužnost izaći na izbore, pravog razloga za to i nema jer oporba ne postoji. Prijavljena je samo jedna lista te svaki kandidat na toj listi koji dobije barem jedan glas ulazi u zbor.

 

Piše: Antonela Šaponja

 

Izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentskih zborova sveučilišnih sastavnica odnosno fakulteta održavaju se 23. i 24. ožujka, od 8 do 20 sati na fakultetima. Lista kandidata je objavljena, a imena povjerenstva za provedbu studentskih izbora čine Izborno povjerenstvo kojeg, na čelu s prof.dr.sc. Lidijom Kos-Stanišić s Fakulteta političkih znanosti, čini i troje profesora te šestero studenata te Povjerenstvo za prigovore kojim upravlja izv. prof. dr. sc. Tomislavom Krističevićem s Kineziološkog fakulteta.

 

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu broji 50 članova, od kojih svaka sastavnica odnosno fakultet bira jednog člana, a ostalih 17 popunjavaju mjesta na izborima. Od ovih 33 koji dolaze automatski, barem četvero ih mora biti na poslijediplomskom studiju. Ove se godine na izborima pojavila samo jedna lista kandidata, bez oporbe, tako da svi oni koji su se kandidirali, u slučaju da dobiju barem jedan glas, imaju osigurano mjesto u Studentskom zboru. Tako ove godine izbore ćemo pratiti zakinuti za političko nadmetanje koje smo dosad imali priliku vidjeli i bez strepnje tko će ući, a tko ne u Zbor.

 

„Bio sam fokusiran na to da nađem što kvalitetnijih 17 članova i 17 zamjena za izbore, što sam definitivno i našao“, rekao nam je Mihovil Mioković, aktualni predsjednik Studentskog zbora koji se i sam ponovno našao na listi.

 

S obzirom da nema oporbe, Mioković je dodao da ljudi jednostavno nisu vidjeli potrebu da išta mijenjaju i poboljšaju.

 

„Zadovoljni su s dosadašnjim vođenjem i dosadašnjim radom nas trenutno koji i jesmo i na listi“, rekao je Mioković.

 

Objasnio je da su se na listi osim aktualnih članova Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu našla i nova imena koji će nastaviti tradiciju kvalitetnog obavljanja rada u Zboru.

 

Oko 70 tisuća zagrebačkih studenata ima pravo birati svoje predstavnike, od kojih su mnogi studenti van mjesta studiranja te su sveučilišne sastavnice prešle na nastavu online. S obzirom na to, Mioković predviđa da će izlaznost na izbore za Studentski zbor jako mala.

 

„Svjedoci smo toga da je izlaznost na izbore za studentski zbor jako mala, a ako ćemo gledati izlaznost na drugim sveučilištima, naspram nas, izlaznost je minorna“, objasnio je Mioković.

 

„Sigurno to što smo jedini kandidati će na neki način utjecati na ljude kao ‘ma nema potrebe, već se zna pobjednik unaprijed’“, rekao je Mioković te pozvao sve ljude da izađu na izbore i da iskoriste svoje pravo pa makar došli i zaokružili bilo koga.

 

„Mi uvijek nastupamo timski te je uvijek poziv da se zaokruži svih 17 kandidata te se na taj način da legitimitet studentima“, dodao je.

 

Izbori se provode isključivo fizičkim glasovanjem, u vrijeme kada je većina studenata van Zagreba. Mioković prijedlog uvođenja online glasovanja smatra neprimjerenim zbog tajnosti podataka.

 

„Sve je apsolutno po pravilniku o izborima, situacije oko pandemije, odnosno mjere će se poštivati tako da apsolutno ne vidim nikakav problem u tome da se izbori odvijaju fizički“, kaže Mioković.

 

Aktualni predsjednik Studentskog zbora Mihovil Mioković ponovno će se kandidirati za predsjednika zbora Sveučilišta u Zagrebu. Nakon što se svi ostali studentski zborovi sastavnica konstituiraju, u studenom Mioković planira ponovnu predaju svoje kandidature za predsjednika studentskog zbora.

 

Emisiju u cjelosti poslušajte niže