Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Vijesti > Sud EU nije nadležan
croatia-3661366_1920

Sud EU nije nadležan

Sud Europske unije proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici.

 

Piše: Anamaria Soče

Foto: Pixabay

 

 

Ovom odlukom su prihvatili Hrvatski prigovor o nenadležnosti i postupak se automatski obustavlja. Hrvatska se žalila zato što smatra kako je ovo spor koji se odnosi na tumačenje međunarodnog prava, stoga se treba rješavati primjenom njegovih pravila. Smatra da Sud EU-a nije nadležan odlučivati u navedenom postupku s obzirom na to da između dviju država nije doista riječ o sporu o primjeni i tumačenju prava EU.

 

Premijer Andrej Plenković izjavio da je presuda pobjeda hrvatskih argumenata koji su iznešeni u prigovoru toj instituciji. Slovenski mediji izjavljuju kako su mogućnosti Slovenije da preko suda utječe na implementaciju arbitražne presude o granici smanjene nakon današnje odluke suda EU-a. Ljubljanski Dnevnik tvrdi kako je presuda “hladan tuš” i razočarenje za slovensku politiku.

 

Ipak su naglasili da odluka neće imati posljedica na službeno stajalište Slovenije. Prema njoj je arbitražna presuda o graničnom prijeporu dviju država i dalje na snazi te je za obje strane provedba arbitražnog razgraničenja obvezujuća. Slovenski radio, pak, naglašava da će put prema implementaciji arbitražnog rješenja biti još teži nego do sada.