Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Suverenisti za male iznajmljivače
zekanovic-hina-buljubasic_web

Suverenisti za male iznajmljivače

Hrvatski suverenisti u saborsku su proceduru uputili izmjene Zakona o turističkoj pristojbi i dopune Općeg poreznog zakona kojima traže da se mali iznajmljivači automatski oslobode plaćanja 50 posto boravišne pristojbe i paušalnog poreza ako se proglase posebni uvjeti.

 

Piše: Anamarija Šebalj

 

Čelnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović objašnjava kako je pandemija koronavirusa uzrokovala gubitke u turističkom sektoru gdje su posebno pogođeni privatni iznajmljivači. Zekanović smatra da ni ova godina ne može biti puno bolja za njih, nego samo gora.

 

Suverenist Zekanović je također podsjetio da je Vlada promjenama Pravilnika prošle godine oslobodila dijela davanja privatne iznajmljivače i to za polovicu iznosa za boravišnu pristojbu i četvrtinu iznosa za porez koji se plaća paušalno.

 

„Mi predlažemo da se u svakoj godini u kojoj će biti proglašeni posebni uvjeti privatni iznajmljivači automatski oslobode polovice boravišne pristojbe i paušalnog poreza“, rekao je Zekanović.

 

Zekanović dodaje da se to treba raditi automatizmom, a ne onda kada se ministri ili predsjednik Vlade toga sjete te kako to treba biti zakonski definirano  kada su proglašeni posebni uvjeti.

 

Zekanović smatra da je apsurdno ako se za neku uslugu koja nije izvršena plaća porez, odnosno ako privatni iznajmljivač ne vrši nikakvo davanje usluge onda ne mora plaćati porez za to.

 

„Na žalost, u Hrvatskoj je sve moguće, pa i da netko tko nema nijedno noćenje, a lani je bilo onih koji uopće nisu radili, mora platiti 50 posto poreza. Isto vrijedi i za boravišnu pristojbu, što je iznajmljivač morao platiti iako nije ostvario nikakav promet“, kaže Zekanović.

 

Hrvoje Zekanović je poručio da je krajnje vrijeme da se situacija, u kojoj ako nema prihoda, nema ni plaćanja poreza, riješi te suverenisti potiču Vladu da po hitnom postupku uvrsti njihov prijedlog u saborsku proceduru da se olakša poslovanje hrvatskim iznajmljivačima.