Naslovna > Kultura > Svjetski dan Radija
rs2017

Svjetski dan Radija

Na 36. sjednici Opće skupštine UNESCO je proglasio 13. veljače kao datum kojim se obilježava Svjetski dan radija.

 

Prijedlog je iznesen od strane Kraljevine Španjolske, na 187 sjednici UNESCO-ovog Izvršnog odbora. Datum 13. veljače odabran je u znak sjećanja na 1946. kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda. Cilj Svjetskog dana radija, podizanje je svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija. U svojoj odluci, Opća konferencija potiče države članice da poduzmu aktivnosti kako bi proslavili ovaj dan, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, uz sudjelovanje nacionalnih komisija, nevladinih organizacija, javnost i različitih institucija (škola, sveučilišta, općina, gradova, medija, novinara, strukovnih udruga, muzeja, kulturnih ).

 

Radio je i dalje najdostupniji medij na svijetu te dopire do 94% stanovništva. Kao potvrdu tome podatak je o gotovo 4 milijuna ljudi koji nemaju pristup internetu.

 

Iako je prva svjetska radiopostaja KDKA u Pittsburghu započela redovito emitirati još daleke 1920. godine, a Radio Zagreb već 1926., Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine. U Hrvatskoj danas emitira 136 radio postaja, a jedna od njih je upravo i Radio Student koji ovaj dan obilježava u svojoj 20-godišnjici surfanja radijskim valovima.

 

POVIJEST

31. listopada 1996. - počinje emitiranje pod imenom Vaš Radio. Opremu je donirao USAID. U početku je odašiljač snage 350 W bio postavljen na 10-metarskoga stupa. Tada je prema koncesijskom ugovoru snaga smanjena na 50 W

1997. - postaja je promijenila ime u Radio Student

1998. - odobreno je pojačanje snage odašiljača na 300 W, iako je antenski stup ostao visine 6 metara

1998. - Radio student je na festivalu “IV Dana lokalnih radija” održanom u organizaciji Udruge lokalnih javnih glasila RH osvojio nagradu za “Najbolji audio image” što je značajno priznanje obzirom na tadašnju konkurenciju

2005. - nudi se streaming u AAC i aacPlus formatima koji se izvode u suradnji s Hrvatskom akademskom istraživačkom mrežom – CARNet

2007. – prva postoja u Hrvatskoj čiji se program mogao slušati putem prijenosnih telefona i sličnih uređaja

2008. - Posebna Rektorova nagrada za političku emisiju “Homo Politicus”

2008. - lansiran prvi web Radio Studenta

2009. - antena je premještena na lokaciju Zagreb Tower, Radnička 80, na visinu od 80 metara čime je poboljšan doseg signala RS-a.

2009. - Posebna Rektorova nagrada za emisiju “Studomat”

2011. - preuređena je režija i instaliran je novi mix pult

2012. - Dansko veleposlanstvo doniralo je dva bicikla u sklopu projekta “Biciklom do informacije”

2014. - godine Hrvatski Glazbeni Festival (HGF) dodijelio je Radio Studentu nagradu za unaprijeđenje i poticanje razvoja hrvatske glazbene demo scene.

2016. - potpuno opremljena produkcijska režija za LIVE miksanje i produkciju glazbenih izvođača (prvi korak sa samostalno izdavaštvo LIVE nastupa)