Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Svjetski dan učitelja
school-gb3cbfc435_1920

Svjetski dan učitelja

Pod motom “Učitelji: Vodeći u krizi, promišljajući budućnost” i ove se godine obilježava Svjetski dan učitelja, kojeg je proglasio UNESCO 1994. godine.

 

Piše: Maja Matas

 

Cilj ovog obilježavanja je poticanje svijesti o važnosti rada učitelja i nastavnika, kao i njihovog utjecaja na razvoj društva. Povodom dana učitelja oglasio se i Vlade Andrej Plenković koji je istaknuo da nema  odgovornije zadaće od odgoja i obrazovanja te je najavio nastavak ulaganja u obrazovni sustav. Kao glavni problemi učiteljskog i nastavničkog posla ističu se nepovoljni društveni položaj i niske plaće. Ovom manifestacijom nastoji se uzdići njihova važnost kao i ukazivanje na otvaranje više radnih mjesta za njihovo zvanje.

 

Interrail je naziv projekta koji je osigurala Europska komisija je 2018. godine u vrijednosti od 12 milijuna eura. Riječ je o putovanju kroz cijelu Europu u kojem mogu sudjelovati mladi rođeni od 1. srpnja 2001. Do 31. prosinca 2003.

 

Prijave počinju 26. listopada 2021. u 12 sati, a prijaviti se mogu pojedinci ili manje grupe do pet osoba.  Cijena karata košta 510 eura, ali prijavom na program troškovi puta će biti u potpunosti pokriveni. Većina putovanja odvijat će se željeznicom, ali moći će se koristiti i drugi oblici prijevoza poput autobusa i trajekta.

 

Put može započeti između 1. ožujka 2022. I 28. veljače 2023. u trajanju od jednog do mjesec dana