Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Tijekom karantene na prisilni godišnji
online-5059828_1920

Tijekom karantene na prisilni godišnji

Prema istraživanju portala MojPosao, preko 40% zaposlenika prisilno su morali uzeti godišnji tijekom karantene.

 

Dok su neki radili od kuće ili nisu radili uopće zbog proljetnog lockdowna, skoro pola ispitanika istraživanja proveli su karantenu na ‘godišnjem odmoru’ odlukom poslodavca. Od prisiljenih veći broj radi u državnim tvrtkama (48%), a svega nešto manji broj (46%) u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu. Zabrinjavajuć je to podatak jer ne postoji određeni okvir zaštite radnika u takvoj situaciji, a uzmemo li u obzir da nekima plaće još uvijek nisu vraćene na iznose od prije karantene, već su ostale na razini državne potpore, dobivamo ozbiljnu situaciju iskorištavanja radničkih prava i državnih subvencija.

 

Preko 50% ispitanika, ove godine more neće vidjeti zbog nepovoljne financijske situacije, a ostatak kao razloge navodi potrošen godišnji odmor ili zabrinutost zbog pandemije.

 

U istraživanju je sudjelovalo više od 3.200 ispitanika. Od toga su 63% žene, a 37% muškarci. Četvrtina ispitanika (25%) mlađe je od 25 godina, 18% ispitanika pripada dobnoj skupini do 30 godina, 29% u dobi od 31 do 40 godina te 28% starijih od 41 godinu.
Više od polovice ispitanika (58%) je srednje stručne spreme, dok ih je četvrtina (23%) visoke stručne spreme, a 14% više stručne spreme.
Zaposleno je 63% ispitanika, a 28% je nezaposleno. Od zaposlenih ispitanika njih 53% radi u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu, a 23% u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu. Manji dio ispitanika zaposlen je u institucijama (11%) i državnim tvrtkama (6%).