Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Tko što plaća?
preview (2)

Tko što plaća?

Hrvatski sabor izglasao je u petak izmjene Zakona o obnovi kojima se primjena zakona osim na područje Zagreba i okolice proširuje i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije koje su teško stradale u razornom potresu 29. prosinca. 

 

Piše: Lana Rogić

 

Prema zakonu država će na području na kojem je proglašena katastrofa u 100-postotnom iznosu osigurati financiranje obnove nekretnina u kojima stanuje vlasnik ili njegovi srodnici.

 

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček poručila je kako očekuje da Vlada sada hitno donese konkretne procedure vezane uz obnovu jer je taj zakon samo grubi okvir i ne odgovara na najvažnija pitanja.

 

„Zakon o obnovi potresom pogođenih područja je samo grubi okvir i ne odgovara na najvažnija pitanja – tko plaća detaljni statički pregled, tko plaća elaborat zatečenog stanja, tko snosi troškove elaborata sanacije”, rekla je Ikić Baniček.

 

U Sisku više od 500 stanovnika živi u privremenim objektima. Siščane najviše zanima u kojem postotku i u koji dio obnove će se financirati “zelene građevine, u kojem žute i u kojem crvene”. Ikić Baniček je upozorila kako ta pitanja postavlja od prvog dana, ali ni 35 dana nakon potresa nema na njih odgovore.

 

“To me jedino zanima, ne zanima me kampanja, ne zanima me politika. Zanima me da znam kada me netko tko je izgubio svoj dom postavi konkretno pitanje i da mu mogu reći odgovor za kojeg znam da je istinit i iza kojeg mogu stajati”, poručila je.

 

Također, gradonačelnica Siska je naglasila da se u suradnji s Vladom i Stožerom civilne zaštite za obnovu nakon potresa nije ništa popravilo.