Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Vijesti > Tomašević ipak neće u zatvor
tomašević

Tomašević ipak neće u zatvor

Požeško slavonski župan Alojz Tomašević, proglašen je nepravomoćno krivim za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom Tomašević.

 

Piše: Juliana Blažević

Foto: slavonski.hr

 

Općinski sud u Slavonskom Brodu, po prijedlogu tužiteljstva, izrekao mu je 10 mjeseci uvjetne kazne s rokom kušnje od 2 godine. To znači da ne ide u zatvor, osim ako ponovi kazneno djelo. Županov odvjetnik Željko Damjanac, najavio je kako će se žaliti na nepravomoćnu odluku suda.

 

Upitan od strane novinara vraća li se na radno mjesto, župan daje potvrdan odgovor. Odmah nakon presude, kako kaže, vraća se u Požegu jer ”danas radi”. Dodaje kako tužbu na odluku suda smatra normalnom jer sebe ne smatra nasilnom osobom.

 

Županova supruga smatra da je i najmanja kazna potrebna, pa čak i ako je ovako mala. Također se nada da će ovaj slučaj ohrabriti još žena da izađu u javnost i bore se protiv nasilnih partnera. Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće Zagreb kaže kako “Sudovi šalju poruku žrtvama da neće dobiti pravdu, a nasilnicima da nastave”. Za N1 je komentirala i kako ”osoba osuđena za nasilje ne smije ni ne može biti na političkoj funkciji i baviti se javnim poslom”.

 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ocijenila je da je jedan od glavnih razloga za blagu penalnu politiku nedostatak edukacije sudaca i državnih odvjetnika u području rodno uvjetovanog nasilja. Na presudu su reagirale i nevladine udruge koje se bave zaštitom žrtava nasilja, a smatraju kako je kazna sramotna i nije u skladu s težinom počinjenog djela te da ona oslikava odnos hrvatskog društva prema obiteljskom nasilju.