Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Tomašević sastavlja krhotine
HN20210604068579 (1)

Tomašević sastavlja krhotine

Preuzimanjem glavne stolice u zagrebačkoj Gradskoj upravi, novog gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića brine loša financijska situacija.

 

Piše: Maristela Baričević

 

Istaknuo je da za Zagreb to nužno ne mora značiti ostvarenje najcrnjeg scenarija iako je situacija složena. Najavio je da postoje rješenja koja bi trebala stabilizirati financije, a za pomoć će se obratiti i vanjskim stručnjacima, prenosi N1.

 

Kao glavnog krivca za potonuće gradskih financija prozvao je čelne ljude koji su izvršnu vlast Grada Zagreba obnašali u prethodnih 20 godina.

 

„Kad dugogodišnji čovjek zadužen za financije pokojnog gradonačelnika kaže javno da je situacija financijski loša i da nam ne bi volio biti u koži, onda je jasno čija je odgovornost i da smo to naslijedili. Osnovni cilj je stabilizacija financija i analiza novčanih tokova na tjednoj i mjesečnoj razni, revidirati plan nabave da se ono što nije ključno odgodi. Izvješće Holdinga pokazuje gubitak oko 305 milijuna kuna“, naglasio je Tomašević.

 

Prema podacima iz glavnog gradskog ureda gradonačelnika, Zagreb je u posljednje tri godine izgubio najviše novca. U 2019. potrošeno je milijardu i 300 milijuna kuna, a da za to nije bilo vanjskih razloga, već, kako Tomašević ističe, radilo se o čistoj financijskoj neodgovornosti. U 2020. izgubljeno je 90 milijuna kuna, no taj gubitak je u stvarnosti puno veći jer nije došlo do rebalansa proračuna kada je trebalo, a između ostalog radi se i o COVID pozajmici Vlade koju tek treba vratiti. U 2021. godini, koja je balansirana, Tomašević ističe da su glavni izbori troškova bile predizborne kampanje i sami izbori.

 

Jedna od prvih i ujedno najvažnijih odluka u Zagrebu nakon primopredaje vlasti bit će rebalans ovogodišnjeg proračuna, piše Jutarnji list. To su potvrdile Rada Borić i Danijela Dolenec, a Tomašević je dodao da rebalans ovisi o obvezama i odgodi naplata. Plan Gradske skupštine na početku godine bio je prodati dio zagrebačke imovine, poput Gredelja za 618, Zagrepčanke za 376 i Paromlina za 76 milijuna kuna, čime bi se proračun uvećao za dvije milijarde kuna. Međutim, Tomaševiću se ta ideja ne sviđa.

 

„Ta prodaja je kao deal za zagrebački Manhattan, ili čudan model javno-privatnog partnerstva poput onog u bloku Badel, ili se zemljišta prodaju kako bi se popunila proračunska rupa koja je nastala suludo preplaćenim projektima“, kazao je gradonačelnik.

 

Renato Petek, izabrani zastupnik zagrebačke gradske skupštine s liste SDP-a od novog izabranog gradonačelnika je s druge strane očekivao ozbiljnije odluke.

 

„No tek su prvi dani. Očekujem da se u prvih sto dana donesu one ključne, teške odluke koje će imati dalekosežne posljedice, kako bi grad uopće mogli pokrenuti. O situaciji koju imamo s otpadom nisam još vidio odluku, no možda je samo još nismo saznali. Mi imamo situaciju gdje se zagrebački biootpad ilegalno zbrinjava već više mjeseci. To su neki gorući problemi, pored pripreme isplate plaće od idućeg tjedna“, rekao je Petek.

 

Prema rezultatima novog istraživanja CRO Demoskopa kojeg je provela agencija Promocija plus, platforma Možemo! je utrostručila svoj rejting. HDZ je i dalje prvi izbor uz blagi rast s rezultatom od 26,8 posto. SDP je zadržao drugu poziciju s 18,9 posto. Opciji koja je dobila zagrebačkog gradonačelnika rejting se od svibnja do lipnja povećao za više od četiri boda. Sada imaju podršku 13,4 posto ispitanika. Prije mjesec dana ona je iznosila samo 9,1 posto.