Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kultura > Počinje Touch Me Festival
touch me

Počinje Touch Me Festival

U sklopu ovogodišnjeg Touch Me festivala, međunarodni projekt Re-Imagine Europe donosi vrhunski program zvučnih performansa predstavljajući suvremene tendencije umjetnica i umjetnika zvuka koji djeluju u području eksperimentalne glazbe i srodnih umjetničkih izričaja. 

 

Zbog epidemioloških razloga, eksperimentalno-zvučni program festivala održat će se na otvorenom, odnosno na parkiralištu ispred Hale V Tehničkog muzeja Nikola Tesla od.

 

U program će nas uvesti više kanalni elektronički set Miodraga Gladovića i Gideona Kiersa. Svestrani glazbenici, skladatelji i multimedijalni umjetnici, svojim su djelovanjem na suvremenoj eksperimentalnoj glazbenoj sceni, ali i u drugim inovativnim umjetničkim projektima, postali nezaobilazna imena umjetnosti zvuka i audiovizualnog stvaralaštva današnjice. Njihov će nastup na ovogodišnjem Touch Me festivalu biti i njihov prvi elektronički duet koji je na rasporedu u ponedjeljak, 21. rujna s početkom u 20 sati.

 

Hugo Esquinca

Hugo Esquinca

 

Iako praizvedena na ovogodišnjem festivalu Sonic Acts u Amsterdamu, zvučna intervencija Huga Esquince On „A Psychedelic Becoming“ je u kontinuiranom procesu nastajanja, promjene i novog interveniranja. Zagrebačko gostovanje bit će i prva intervencija na otvorenom prostoru koja će početi u 20:45 sati.

 

Kali Malone

Kali Malone

 

U Hrvatsku po prvi puta dolazi mlada, ali već renomirana majstorica minimalističkog i meditativnog zvuka Kali Malone. Njezin prošlogodišnji album The Sacrificial Code ostvario je izuzetan uspjeh na svjetskoj eksperimentalnoj glazbenoj sceni. Bilo da je za orguljama ili izvodi čistu elektroničku glazbu, Malone očarava istovremenom jednostavnošću i kompleksnošću izazivajući intenzivnu emocionalnu reakciju. Njezin nastup bit će za mix pultom višekanalnog elektroničkog set-upa s početkom u 21:30 sati.

 

 

Anthea Caddy

Anthea Caddy

 

Utorak, 22. rujna rezerviran je za poznatu eksperimentalnu violončelisticu Antheu Caddy. Kroz dvije kraće izvedbe, koje će izvesti u 20:30 sati i 21:30 sati, predstavit će prostorno-zvučno istraživanje realizirano u suradnji s inženjerom elektroakustike i graditeljem instrumenata Miodragom Gladovićem. Upravo su njegovi parabolički zvučnici hardware pomoću kojeg će se amplificirani signal violončela projicirati kao zvučni snop dalekog dosega.

 

Marco Donnarumma (tinymixtapes)

Marco Donnarumma (tinymixtapes)

 

Za kraj zvučnog programa u srijedu, 23. rujna u 21 sat čeka nas svjetska premijera medijskog umjetnika, performera i glazbenika Marca Donnarumme. Ova KONTEJNER-ova narudžba i produkcija dio je ciklusa Human Methods umjetničke grupe Fronte Vacuo, ali i nastavak Donnarummovog rada na svojem XTH Sense – biofizičkom muzičkom instrumentu pomoću kojeg pokretom stvara zvuk, ali i sveukupni muzičko-plesni performans.

 

Kustosica programa je Davorka Begović (KONTEJNER, Zagreb).

 

Touch Me festival  će od 17.  rujna do 3.  listopada kroz izložbe, zvučne performanse, diskurzivni program, razgovore s umjetnicima, filmski program i radionice istraživati nove oblike suživota između živih bića, prirode i tehnologije. Renomirani  umjetnici  koji  stvaraju  na  granici  umjetnosti, znanosti i tehnologije predstavit će svoje radove na do sada najvećem međunarodnom Touch  Me trijenalu  u  organizaciji KONTEJNER-a. Program šestog izdanja okuplja radove s područja istraživačke i interdisciplinarne umjetnosti i eksperimentalnog  zvuka,  a  uz  centralnu izložbu i filmski program donosi izložbeni i izvedbeni program u sklopu dva europska projekta: EMAP –European Media Art Platform i Re-Imagine Europe.

 

Za detaljan program festivala posjetite KONTEJNER web stranicu i društvene mreže FACEBOOK i INSTAGRAM. Ulaz na sva događanja je besplatan.