Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Traži se vlasnik Algoritma
algoritam

Traži se vlasnik Algoritma

Ne, dosadašnji vlasnik Neven Antičević nije nestao s lica planeta, već samo iz svoje, sad već bivše mu, firme Algoritam.

 

Algoritam je u stečaju pa traži novog vlasnika ili vlasnicu sa pomno odabranim kvalifikacijama:

 

-          Sposobnost isplate plaća 260 zaposlenika usprkos dugu od 40 milijuna kuna

-          Zavidna razina samostalnog rada bez pomoći Ministarstva i države

-          Komunikacijske vještine u suradnji s neplaćenim srednjim i malim izdavačima

-          Fizička sprema za punjenje polica novim knjigama kad ih nakladnici povuku

-          Iskustvo u izdavaštvu PLUS!

 

Ako ste se prepoznali u oglasu i želite znati više, poslušajte par savjeta dosadašnjeg vlasnika Algoritma, Nevena Antičevića, da ne ponovite njegove greške. Nije se snašao u baratanju isplatama. S jedne strane su ga crpile plaće radnicima i najam prostora, a s druge dobavljači. Nije mu puno ostalo nakon isplate prvima pa je malo previše rastegnuo plaćanje nakladnicima koji su ga napokon doveli do stečaja. A dodatno tome su Algoritam rastegnuli preko cijele Hrvatske. Decentralizacija posla se ovdje ne isplati. Ne postoji nikakav interes za knjižare u manjim gradovima, tvrdi Antičević. Po njemu, knjižare u gradovima s manje od 50 000 stanovnika ne mogu biti profitabilne. Zar ne zna da seljaci ne čitaju? Usprkos ovakvim lošim potezima, Antičević je očekivao pomoć no otkrio da ti nitko nije prijatelj kad si na dnu. Uvidio je da nisu poduzete institucionalne mjere potrebne za održavanje tog kulturnog sektora.

 

Sličnu lekciju naučili su u Zvečevu, gdje već duže od 40 dana traje blokada. Gubitke trpe od početka krize u Agrokoru jer su za Konzum radili čokolade Kplus. Opstanak tvrtke je ugrožen, zajedno s 300-njak radnih mjesta. Radnici su zato početkom tjedna organizirali štrajk. Sredstva koja su došla na račun tvrtke preusmjerila su se prema radnicima, koji imaju prioritet isplate, pa je štrajk obustavljen već u utorak, kada su im sjele plaće za ožujak. Radnici ne namjeravaju mirno nastaviti dalje i spremni su na nove akcije ukoliko slijedeće plaće ne dođu na vrijeme. Iz uprave tvrtke ponadali su se da će Vlada poduprijeti restrukturiranje Zvečeva kroz projekt pomoći Slavoniji, a protiv nezaposlenosti i iseljavanja iz regije. No vladajućima to ne pada na pamet. Ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić predložila im je da, umjesto čekanja na njenu pomoć, radije pronađu strateškog partnera koji će osnažiti poziciju Zvečeva na tržištu. Dalić se bar potrudila, razmislila je na dijelić sekunde što bi moglo biti napravljeno. Ministar državne imovine Goran Marić uopće se ne želi baviti problemima Zvečeva. Za njega je to jedna u nizu privatnih tvrtki koja je u problemima završila zbog općeg stanja gospodarstva u Hrvatskoj. Poteze i stanje privatnih poslovnih subjekata nije mjerodavan komentirati.

 

Mislili bi da će isto vrijediti za Agrokor, ali NE. Ne samo da svi imaju nešto za reći na tu temu nego optužbe lete na sve strane. Dobavljači tvrde da su im banke i Agrokor udruženo uvjetovali kredite. Todorić krivi Petrova za urotu s ruskim bankama. Osnovano je i Savjetodavno tijelo za Agrokor, koje će o tome još malo više pričati. U međuvremenu, konkretnih informacija o Agrokoru nema. Izvještaji o trgovanjima tvrtki nisu objavljeni još od pretprošle godine. Zato je trgovanje dionicama koncerna zaustavljeno do daljnjeg.

 

Dionice Agrokora ne predstavljaju prevelik problem ako njima nema tko trgovati. Podaci Fine pokazuju da je do sredine svibnja osobni stečaj zatražilo 500 građana, s više od 230 milijuna kuna prijavljenih nepodmirenih obveza. Osobni bankrot pokrenulo je gotovo 1000 građana i 5 obrtnika, a blokirane račune ima više od 330 tisuća građana. Dobrodošli u klub.

Piše: Janja Pilić