Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Tušek ispunjava želje
preview (1)

Tušek ispunjava želje

Viktor Šimunić, nezavisni vijećnik iz zagorskog grada Oroslavja, optužuje HDZ da su ga pokušali potkupiti u zamjenu za podršku na lokalnim izborima. 

 

Piše: Anđela Vuko

 

Nova afera trese HDZ. Žarko Tušek, saborski zastupnik i član Predsjedništva stranke uključen je u novu korupcijsku aferu.  Približavaju se lokalni izbori, a na vlasti u Krapinsko- zagorskoj županiji nalazi se SDP i njihov Željko Kolar. Tušek, koji je također predsjednik i županijskog HDZ-a odlučio se zbog toga obratiti Šimuniću i predložiti mu da osnuje nezavisnu listu koja bi uzimala glasove SDP-u. HDZ bi mu tijekom kampanje u tajnosti pomagao, financirao kampanju, a Šimunić bi za uzvrat, nakon lokalnih izbora, ušao u koaliciju s HDZ-om.

 

„I mogu ti pomoći logistički – da me neš krivo shvatil, ali ako trebaš 25 hiljada plakata onda ti bumo plakate riješili, neš valjda sam trošil te peneze, de buš ti zel donacije? Ti skupljaj sebi donacije, kaj god ti dobiš, dobil si razumiješ me. Ali logistički, ljudski, infrastrukturni da imaš nekakvu logistiku, …“

 

Šimunić bi također dobio i posao u državnoj službi. Samo treba zaželjeti i Tušek će ostvariti.

 

„Ali ja neću sad da ispadne da smo došli trgovat s tobom oko funkcija znači al to je hoćeš ti biti ravnatelj hm parka priroda bogte hm Medvednica, hoćeš biti ravnatelj institucija za zaštitu ekologije Zagorja, ono kaj je, hm, Radoboju…Mislim ja sad karikiram stvari, hoćeš biti pročelnik, mislim ja ti govorim kaj ima u županiji…“

 

Sastanak se održao prije 10 dana, u privatnoj klijeti. Šimunića je tamo pozvao gradonačelnik Oroslavja Emil Grediček. A Šimunić, koji je pretpostavljajući što bi se moglo dogoditi, snimio razgovor te o svemu obavijesti novinare 24sata.

 

„Gdje je u svijetu normalno čovjeku koji radi u komunikacijama, nuditi da bude ravnatelj Parka prirode Medvednica ili pročelnik gospodarstva? Ja za to nisam kompetentan“, kazao je Šimunić za N1 govoreći o motivima zbog kojih je odlučio snimiti i objaviti razgovor.

 

Novinarima se ovim povodom obratio i optuženi Tušek. Potvrdio je da je snimka autentična, ali odlučno opovrgava da je želio kupiti Šimunića. Tvrdi da prije tog sastanka Šimunića nikad nije vidio te da je očito da je cilj sastanka bio da ga se diskreditira.

 

„Nisam mu nudio financiranje plakata. Naravno da se razgovara o podjeli nekih dužnosti ako dođemo u tu poziciju da formiramo političku vlast u županiji. Jasno sam naznačio da karikiram.“

 

Također je naglasio da je razgovor trebao imati potpuno drugačiji kontekst, te da je trebao biti opuštenog karaktera, a tema razgovora bila bi razvoj Krapinsko-zagorske županije.

 

„Ja sam na toj snimci jasno dao do znanja da ne nudimo političku trgovinu. Ja nisam rekao da bi mu financirao nego da sam mu spreman logistički pomoći, naći sponzore. Ali dao sam mu do znanja da i sam traži partnere“- nastavio je Tušek.

 

Premijer Plenković, čiji su radari čini se opet zakazali, još se nije oglasio, ali prema tvrdnjama Tušeka upoznat je sa situacijom. Razgovarali su, ali čini se da, bar za sada, nisu govorili o Tušekovom povlačenju s funkcija.

 

„Pokušao sam mu ljudski objasniti kontekst, da nismo bili motivirani nečasnim radnjama.“

 

Unatoč svemu Tušek je i dalje uvjeren da nije kriv, a ističe da postoji i kaznena odgovornost onoga koji neovlašteno snima razgovor. Sram ga nije, nije kriv, jedino mu je žao njegove obitelji.