Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Tužni prizori iz Gaćine jame
Izvor: OsmicaKA
Izvor: OsmicaKA

Tužni prizori iz Gaćine jame

Tužni prizori fotografirani su u Gaćinoj jami u zaleđu Biokova nedaleko od Zagvozda. Fotografije samo svjedoče o tužnoj istini skrivenoj ispod površine lijepe prirode koja krasi Hrvatsku, a najviše o stanju naših špilja i jama.

 

Urednici facebook stranice organizacije Čisto podzemlje objavili su fotografije trenutnog stanja Gaćine Jame po prijavi planinarskog društva Osmica Karlovac. Kao što na fotografijama možete vidjeti jama prepuna nedavno odbačenog smeća, a iz organizacije kažu kako je smeće bačeno s obližnjeg puta krajem kolovoza. Dodaju kako se radi o pesticidu, kemikalijama, strvinama, građevinskog otpada, oko 100 kubika kućanskog otpada itd.

 

OsmicaKA

OsmicaKA

 

 

Kako napominju iz organizacije Čisto podzemlje, ovo nije jedini ovakav slučaj, odnosno rijetke su špilje i jame u okolici Splita koje možemo smatrati čistim i sigurnim. O tome govori i sljedeća karta.

 

240788945_1194106997668427_1537515745422637556_n

 

Kada će i hoće li se uopće u rješavanje ovog problema uključiti gradske, županijske i državne institucije, upitno je. Međutim, problem ovakvog kalibra mora se rješavati dugogodišnjim inicijativama čišćenja, informiranjem i edukacijom građana, ali i kažnjavanjem zagađivača.