Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > U iščekivanju foteljaša
fotelje

U iščekivanju foteljaša

Vruće ministarske fotelje još uvijek čekaju na 4 sretnika koje će premijer Plenković odabrati. Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav sastao se kako bi raspravljao o razumnom ustavnom roku za predlaganje i odlučivanje o povjerenju novim ministrima. Prisutni stručnjaci usuglasili su se u stavu da premijer ministre mora predložiti prije lokalnih izbora.

 

Ali, zaključci Odbora samo su smjernice pa Plenkoviću ostaje puno slobode i prostora za improvizaciju. Premijera koči činjenica da prvo mora okupiti većinu u Saboru koja će odobriti njegove ministarske kandidate, a rezultati lokalnih izbora dobro posluže kao alat za pregovaranje. No, Most je pokazao da će se protiv toga boriti do zadnje sekunde. Ne biraju sredstva (ali stvarno, nemaju kriterija) pa su valjda zato u pomoć odlučili pozvati palog premijera Tihomira Oreškovića. On je negirao da ovaj potez znači da se vraća u političku arenu. On tu služi samo kao rekvizit.

 

I HDZ ima svoje rekvizite: zastupnike manjina. Iako bez njihove pomoći ne bi mogli zadržati prevlast u Saboru tijekom posljednje krize, nisu im previše zahvalni. Netko im je trebao pokazati tko je tu glavni, a nitko to ne bi mogao napraviti bolje od potpredsjednika Sabora i HDZ-a, Miliijana Brkića. Podsjetio je na činjenicu da je ovo hrvatska država i da u hrvatskoj državi, uz nacionalne manjine koje imaju itekako zajamčena prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati. „Ovo je naša zemlja, a ne nečija tuđa.“ Zaključio je Brkić. Plenković ga je branio od osude javnosti, a potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac, usprkos takvom stavu HDZ-a, ostaje uz odluku da podupire njihovu vladu. Želi riješiti odnos prema žrtvama Drugog svjetskog rata, nacizma, fašizma i ustaštva. Smatra da je to cilj zbog kojeg ne treba žrtvovati suradnju s Vladom.

 

Brkićeva izjava je Plenkoviću ipak izgubila jedan glas za većinu: predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furia Radina. On tvrdi da HDZ-ov potpredsjednik svojim izjavama krši barem jedan ustavni zakon i nekoliko hrvatskih zakona. Radin smatra kako će doći do novih parlamentarnih izbora, ali Plenković zna da se malih iz manjina ne treba bojati. Uvjeren je da u brojnim zastupničkim klubovima, pa i onom SDP-a, velik broj zastupnika nije sklono novim izborima. Ne može to jamčiti i za bivšeg kolegu Zlatka Hasanbegovića, kojeg je izbacio iz HDZ-a nakon priključivanja neovisnoj kandidacijskoj listi Brune Esih za gradonačelnicu Zagreba. Učinio je to bez suglasnosti stranke, što je nedopustivo.

 

S druge strane, Hasanbegoviću su nedopustive ideje premijera Plenkovića. Optužuje ga da želi HDZ osuditi na koaliranje s malim strankama, svjetonazorski nespojivim s HDZ-om, i neizbježno ih potom uvesti u poslijeizbornu protudemokratsku veliku koaliciju s SDP-om. Plenković glasine o spavanju s protivnikom odgađa adresirati do završetka lokalnih izbora. Neprijatelj s kojim sigurno neće koalirati jest Božo Petrov, predsjednik Mosta koji inzistira da će radije biti u oporbi nego s HDZ-om ili SDP-om. Zato ga je obradovao izlazak Zlatka Hasanbegovića iz HDZ-a. Petrov se nada da je on prvi od mnogih HDZ-ovaca koji će progledati i uvidjeti da je njihova stranka, nepoštena i nečasna, propustila zaštititi institucije. Jer treba zaštititi vlastito dupe.

 

SDP se planira obraniti zidom, Živim zidom. Ozbiljno razmišljaju o suradnji s njihovim članovima, konkretno saborskim zastupnikom Ivanom Pernarom. Ranko Ostojić istaknuo je kako Pernar sazrijeva u političara sa stavom, a baš takvog trebaju u SDP-u, koji se maknuo od svojih birača. Moraju nekako konkurirati desničarima koji su u subotu u Bleiburgu sakupljali političke bodove. Komemoracija nije prošla bez incidenata i sukoba, a 21 austrijska organizacija želi ju zabraniti jer misle da se radi o jednom velikom fašističkom okupljanju. Hm, možda političarima odlazak na Bleiburg ipak nije bio dobar predizborni potez. Ili baš zato je?

Piše: Janja Pilić