Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Vijesti > U osnovnim i srednjim školama počinje štrajk
classroom

U osnovnim i srednjim školama počinje štrajk

Nakon što je Vlada pauzirala razgovor sa školskim sindikatima zbog proslave Dana neovisnosti, današnji nastavak razgovora nije im donio nikakav napredak. Dapače, postupak mirenja je propao i čelnici sindikata najavili su da sutra, 10. Listopada, u osnovnim i srednjim školama započinje štrajk.

 

Piše: Neno Talijančić

Slika: pixabay.com

 

Sindikati su od Vlade tražili povećanje od 6 posto, dok su vladajući ponudili povećanje od 2 posto od 1. listopada te još jedno povećanje od 2 posto od 1. lipnja iduće godine. Ni jedna ni druga strana očito nisu bili spremni na kompromise te je Vlada u maniri jednog splitskog repera sindikatima rekla – ne može, a njima nije preostao nijedan drugi izbor osim štrajka.

 

„Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno. Na potezu je sad Vlada Republike Hrvatske“, potvrdio je okupljenim novinarima predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

 

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je izjavio da će hrvatska javnost biti na vrijeme obaviještena o rješavanju problema plaća prosvjetnih radnika. Rekao je da rade na tome da se u proračunu oslobodi prostor za povećanje plaća učiteljima, no moguće je da će ih ovaj štrajk natjerati da ipak na tome rade malo brže.

 

Više o ovoj temi poslušajte u emisiji Sve u 16, danas u 16 sati na Radio Studentu na 100,5 MHz.