Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > U ponedjeljak u škole
Fuchs o pocetku školske godine

U ponedjeljak u škole

Nastava u osnovnim i srednjim školama trebala bi započeti idućeg tjedna zbog čega je ministra obrazovanja Radovan Fuchs održao sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i predstavnicima Stožera civilne zaštite.

 

Piše: Anđela Vuko

 

Tamo su odlučili da će niži razredi osnovnih škola i maturanti od ponedjeljka krenuti u škole, a da će odlazak ostalih razreda u škole ovisiti isključivo o odluci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i epidemiološkoj situaciji u zemlji.

 

“Završni razredi će ići po pojačanim epidemiološkim mjerama, što znači da će se moći osigurati dovoljna distanca među učenicima, s obzirom na to da će razredi od 1. do 3. biti online. Početkom ovog polugodišta nećemo narušiti optimistične trendove u slici i incidenciji novozaraženih. Za sada su te brojke dobre i ako se tako nastavi. Mislim da bismo morali brzo vidjeti sve učeničke u školama.“ rekao je Fuchs.

 

Probleme mu zadaju i potresi zbog kojih su pojedine školske zgrade u izuzetno lošem stanju. U Sisačko- moslavačkoj županiji planiraju se preslagivanja unutar škola, a u planu je djeci pružiti i psihološku pomoć.

 

Problemi s infrastrukturom škola mogući su i u Zagrebu zbog čega je predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras zatražio da se u idućih pet dana pregledaju zgrade zagrebačkih škola i vrtića kako bismo bili sigurni da se u nedavnim potresima nisu dogodile neke dodatne štete.  O ovoj temi oglasio se i pročelnik zagrebačkog gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić koji je javnosti poručio da će nastava sigurno početi u ponedjeljak te da je sigurnost školskih i vrtićkih zgrada jako dobra.

 

“Mi smo u potresu 22. ožujka imali štetu na 175 školskih i vrtićkih objekata, do 1. rujna je otklonjena šteta na 161 objektu, tamo je redovito tekla nastava. U vrtićima se svakodnevno odvija rad. Najveći test je bio potres 29. prosinca kada nije došlo do nikakvih šteta na onome što smo obnavljali”, tvrdi Lovrić.

 

On je osobno za A model, tj. povratak svih učenika u školske klupe, ali epidemiolozi su ipak nešto drukčijeg mišljenja pa će tako dio učenika krenuti s C modelom nastave što znači da će se nastava za njih odvijati u potpunosti online. Epidemiolozi se naime pribojavaju da bi se pozitivni trendovi oboljelih od koronavirusa mogli preokrenuti zbog masovnog povratka učenika i prosvjetara u škole.