Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Ukleta kula – Zagreb Tower
zagreb tower

Ukleta kula – Zagreb Tower

Višemjesečna trakavica oko preseljenja Ministarstva zaštite okoliša i srodnih institucija u luksuzni Zagreb Tower, još nije okončana. Za one slabijeg pamćenja valja naglasiti kako su nas prazni uredi poslovnog nebodera od prosinca prošle godine koštali nešto više od pola milijuna kuna. Činjenica da Agencija za zaštitu okoliša na čelu sa sada već bivšim ravnateljem Nevenom Voćom, odbija selidbu, generira trošak na obje lokacije. No upravo su troškovi doveli do ove neobične situacije. Naime, ministar Zmajlović tvrdio je kako će se preseljenjem dugoročno uštedjeti dok je Voća bio nešto drugačijeg mišljenja. Podsjetimo se što je izjavio za RTL televiziju: „Ono što je ključno je da će agencija oko 680 tisuća kuna godišnje plaćati više za prostore u Zagreb Toweru“, rekao je Voća.

 

Dakle, oglušenje o naredbu resornog ministarstva zbog eventualnih povećanja troškova na štetu građana, zvuči poprilično plemenito. No, koliko je zaista socijalne osjetljivosti utkano u trenutno stanje stvari? Naime, uredi Agencije i dalje su na Ksaveru. Plaćeni prostor u Zagreb Toweru i dalje zjapi prazan, a suludi podatak da je 3 tisuće četvornih metara državnog prostora već 6 mjeseci neiskorišteno, govori sam za sebe. Upravo je potencijalno useljenje nekih drugih korisnika državnog proračuna na Ksaver korišteno kao opravdanje za selidbu u privatni neboder. No, jedini stanar bivše zgrade i dalje je sporna Agencija, a ravnatelj je odlučio dati ostavku. „Na mene se posljednjih mjeseci vrši pritisak koji je za mene posao neizdrživ. Zbog tog razloga sam prisiljen podnijeti ostavku na mjesto ravnatelja Agencije za zaštitu okoliša“, objavio je Voća.

 

Ipak, ne slažu se svi kako je ravnatelj zaista dao ostavku. „Danas smo svi skupa svjedoci jednog apsurdnog igrokaza u kojem zapravo već smijenjeni ravnatelj saziva press konferenciju za novinare na kojem daje svoju ostavku“, komentirao je Voćinu izjavu za RTL pomoćnik ministra Nenad Strizrep.

 

Istina, zaista apsurdno zvuči kada već smijenjena osoba daje ostavku. No, nije li pravi apsurd činjenica da je ministarstvu za smjenu potrebno skoro pola godine? Da je ista sprovedena odmah, možda u vjetar ne bi bacili sada već 750 tisuća kuna. Za Zmajlovića ta cifra očigledno nije sporna. On je svoju osobnu bitku nastavio na nekoj drugoj razini te uvjetno rečeno ukazao na srž problema. „Pa gledajte, to je jedna politička kampanja. Taj ravnatelj unazad godinu i pol dana sudjeluje u cijelom procesu, čak su dizajnirali i odredili veličinu pojedinih prostora za službe u Agenciji. Ravnatelj je to potpisao, u tome je sudjelovao, postoji cijela korespondencija unazad godinu i pol dana, koliko je traje taj cjelokupni proces. I sada na kraju tvrditi da se s tim ne slaže i da to kolidira s ulaskom u ORAH, zapravo potvrđuje da je to jedna politička kampanja koja ide na dušu upravo tim ljudima koji to rade“, rekao je ministar u izjavi za HRT.

 

Neizravno prozvana predsjednica ORAH-a Mirela Holy prokomentirala je Zmajlovićevu izjavu: „Gospodin Voća nije odbio potpisati taj ugovor zato što je član Oraha već zato što je pošten čovjek i ja sam kao predsjednica stranke izuzetno ponosna što imamo takve poštene i vjerodostojne ljude u stranci“. Ne samo da je predsjednica izuzetno ponosna na svog novopečenog člana, već je protiv Zmajlovića i njegovih suradnika podnijela kaznenu prijavu. Naime, poznato je kako od početka procesa dotična negoduje zbog tajnosti samog ugovora koju je ministarstvo sklopilo s tvrtkom Europolis Zagrebtower. Iako su se podaci s vremenom pojavili u medijima, to nije promijenilo mišljenje ORAH-a koji smatra kako ugovor sadrži niz nepravilnosti i djelovanja suprotnih javnom interesu. „Jednostavnom analizom se može doći da je ugovor izuzetno štetan, da je suprotan javnom interesu, da je rastrošan…“, rekla je Holy. Njezin nekadašnji kolega, a danas ministar, Zmajlović je prokomentirao ovakav rasplet situacije: „Ja samo mogu reći da je to tužno od, eto, danas bivše kolegice i mislim da je to jedan ružan način kako se skupljaju politički bodovi“.

 

Doista mi nije jasno od kuda ministru Zmajloviću uopće pomisao da je Agenciji ili meni osobno nametne trošak koji je on stvorio preseljenjem svih institucija u Zagreb Tower“, rekao je Voća, stari ravnatelj Agencije.

 

Priznajemo i u jednom se slažemo, nama također puno toga nije jasno. Nije nam jasno infantilno prebacivanje odgovornosti koje je rezultiralo bespotrebnom akumulacijom troškova, kao niti odakle Vam upravo, dragi ministre i bivši ravnatelju, da se na ovaj način poigravate s novcima poreznih obveznika.

 

Šimun Mihanović Ijevljev