Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Ekologija > Ukradeno noćno nebo Petrove gore
petrova gora

Ukradeno noćno nebo Petrove gore

U prvoj epizodi druge sezone Nove razgovarali smo s predsjednik Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba, Borisom Štromarom, o prvom hrvatskom parku tamnog neba Petrova gora, i nesreći koja je zatekla park, ne tako dugo nakon njegovog proglašenja.

 

Autor: Marko Šimac

 

Mnogo je truda kojeg je društvo, kroz niz godina, uložilo da se Petrova gora prepozna kao lokacija pristupačnog tamnog neba, koje može poslužiti astronomima amaterima za promatranja, fotografiranja, mjerenja i popularizaciju znanosti. Tamo su se godinama okupljali astronomi amateri iz čitave regije na godišnjem star partyju. U sklopu njega držana su zanimljiva predavanja, izložbe, prikazivanja filmova te promatrano i fotografirano noćno nebo. Ali i upoznavanje prirode i znamenitosti Petrove gore tijekom dana. Druženje, kroz tri dana i noći, je bilo otvoreno za javnost i mnogi znatiželjnici su imali priliku, neki i po prvi puta, pogledati kroz teleskop.

 

Održavano je i tradicionalno gledanje Perzeida, koje je redovito napunilo plato na vrhu Petrove gore velikim brojem znatiželjnika. Osim za tih događanja, na Petrovoj gori ste često, posebice vikendom, mogli naići na skupine astronoma amatera kako promatraju ili fotografiraju razna čuda koja nam tamno noćno nebo pruža. Upravo zahvaljujući svim tim sadržajima i događanjima, te tamnom nebu, Petrova gora je dobila status parka tamnog neba, jednog od rijetkih na području čitave Europe.

 

Popularnost Petrove gore su osjetili i lokalni ugostitelji i iznajmljivači. Priča o promatranjima s Petrove gore je postala najveća turistička priča tog kraja, još od ratnih vremena. Zahvaljujući astronomiji, kroz kraj su prolazili mnogobrojni posjetitelji i zaustavljali se na piću, obroku ili prespavali koju noć. A nakon svega su odnosili lijepe dojmove i širili priču drugim znatiželjnicima. Broj posjetitelja je rastao iz godine u godinu, kao i broj događanja. Sve je to prepoznato, pa je tako postojala i podrška lokalnih vlasti rastu i razvoju lokacije za astronomska promatranja i popularizaciju znanosti.

 

No odjednom, na veliki šok astronoma, iznenada je niknuo veliki osvijetljeni odašiljač tvrtke Odašiljači i Veze te uništio sve čari i prednosti koje je Petrova gora pružala astronomima. Tamno noćno nebo je uništeno visokim tornjem osvijetljenim jakim crvenim reflektorima. Unatoč tome što je toranj mogao biti postavljen na neku alternativnu lokaciju, osvijetljen na manje intenzivan način ili barem dogovoreno s astronomima kako bi se minimizirao utjecaj na park tamnog neba, ništa od toga se nije dogodilo. Suglasnost i dozvole za postavljanje odašiljača su dale iste one lokalne vlasti koje su dale suglasnost i podršku za proglašavanje Petrove gore parkom tamnog neba. Kako je to moguće? Zar uistinu vlada takav nemar i nebriga, ne samo za astronomiju i popularizaciju znanosti u Hrvatskoj, nego i za lijepu turističku priču od koje je profitirao čitav kraj? Ili je to napravljeno iz nekog, nama još uvijek nedokučenog razloga?

 

Od strane lokalnih vlasti nismo dobili konkretan odgovor, a Odašiljači i veze tvrde da je sve po zakonu i da je odašiljač, sada kada je izgrađen, gotova stvar. Astronomska zajednica, posebice AD Beskraj trude se pronaći zajednički jezik s firmom Odašiljači i veze, no nažalost odzivnost je vrlo mala. Iz tog razloga ne znamo kakva je budućnost parka tamnog neba Petrova gora. Hoće li se pronaći zajednički jezik i rješenje odgovarajuće za sve strane ili će astronomi morati zauvijek preseliti na novu lokaciju u Liku, što bi bio veliki udarac za popularizaciju astronomije i znanosti u Hrvatskoj?

 

Za više informacija o temi poslušajte razgovor niže s predsjednikom AD Beskraj na snimci Nove – emisije o svemiru i svemu ostalom.