Naslovna > Kultura > Umjetnici oslikali KBC Zagreb
KBC by Stipan Tadić

Umjetnici oslikali KBC Zagreb

Šestero umjetnika oslikalo je nekoliko prostora Kliničkog bolničkog centra Zagreb, u okviru projekta “Estetizacija i rehumanizacija javnog prostora: primjer umjetničke intervencije u bolničkom okružju”.

 

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika projekt je izvelo u okviru EU projekta CreArt 2017. godine u partnerstvu s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Institutom za etnologiju i folkloristiku.

 

“Posljednjih godina nastojali smo kroz taj projekt umjetničkim intervencijama transformirati javni prostor Grada Zagreba, a u suradnji sa studentima smo istraživali i dokumentirali umjetničke procese kako bismo vidjeli kako intervencije mogu utjecati na javnost i na javni prostor”, rekla je ravnatejlica HDLU-a Ivana Andabaka.

 

Zidove su oslikali Tomislav Buntak (tihe komore u dvjema kabinama na Audiologiji Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata), Ana Ratković (u sobi za otpust bolesnika u transportu Hitne pomoći), Damir Sobota (čekaonica Poliklinike Klinike za onkologiju), Sanja Stojković (Poliklinika Klinike za oftalmologiju), Melinda Šefčić (hodnik kod ulaza u Polikliniku Klinike za pedijatriju) i Stipan Tadić (predvorje u zgradi Poliklinike u Bijeloj zgradi).

 

Rad svakog od umjetnika pratio je po jedan student s Filozofskog fakulteta, istražujući i dokumentirajući umjetnički proces te njegov utjecaj na okolinu – Ana Antolković, Maša Borović, Dinko Duančić, Marijana Paula Ferenčić, Tia Glavočić i Sara Mikelić.

 

Rezultati projekta bit će predstavljeni na znanstveno-stručnom skupu “Estetizacija i rehumanizacija javnog prostora: umjetnost kao terapija”, koji će se održati 21. ožujka u Domu HDLU-a, u povodu obilježavanja Europskog dana kreativnosti.