Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Unatoč rezultatu, uvedena nova mjera
Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH

Unatoč rezultatu, uvedena nova mjera

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1135 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj  ukupno 5300. Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se na press konferenciji javnosti.

 

Piše: Anamarija Šebalj

 

“Raduje svaka promjena nabolje, prvi puta nakon 22. studenog imamo pad broja hospitaliziranih ispod 2000. Mišljenja smo da uz prisutnu odgovornost građana ove mjere dosta djeluju“, kaže ministar Beroš.

 

Ipak, ministar ističe da još nije kraj epidemije.

 

„Nemojte misliti da je ovo kraj epidemije, ali možemo zaključiti da ove naše balansirane mjere daju rezultate i to je pobjednička formula u borbi protiv epidemije. Ali oprezni moramo biti i dalje”, rekao je ministar.

 

Ministar Vili Beroš dotaknuo se teme oko zatvaranja Arene Zagreb jer tamo nema puno bolesnika.

 

“Što se tiče zatvaranja Arene, činjenica je da broj pada, danas tamo ima 12 bolesnika. Mi volimo biti pripremljeni i biti nekoliko koraka ispred. Realno, upogonili smo je mjesec dana prije nego smo je trebali. Kada dođe vrijeme za razmišljanje o tome, donijet ćemo odluku“, zaključuje ministar.

 

Stožer je na press konferenciji iznio novosti što se tiče granica. Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, je objavio nove odluke Stožera.

 

“Donesena je nova odluka o granicama. Nova odluka je usklađena s preporukama Vijeća, popis država koji je sastavni dio odluke donosit će HZJZ, a prema tim putnicima primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere, što znači da će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan test i ići u izolaciju od 14 dana. Karantena se može skratiti na 7 dana ako osoba sama o svom trošku obavi PCR testiranje”, rekao je Božinović.

 

Novom mjerom o prelascima državne granice ograničavaju se neobvezni dolasci u Hrvatsku, pogotovo iz država u kojima se širi novi soj koronavirusa, poput Velike Britanije i Južnoafričke Republike.

 

Osobama koje dolaze iz trećih zemalja zbog neodgodivih osobnih razloga, na primjer pogreba, liječenja i sl., ograničit će se vrijeme boravka u Hrvatskoj na maksimalno 12 sati.

 

“Za osobe koje dolaze s ciljem dopremanja pomoći potresom pogođenom području uvedena su posebna pravila. Oni će moći ući u Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti stožera, drugim riječima bez testa”, kazao je Božinović.